01.09.2016 — 15:10

Торф’яні пожежі

Масштабні пожежі – щорічна проблема України влітку. Цьогорічне спекотне та посушливе літо спричинило масові загоряння торфу майже по всій території України, про що яскраво свідчать сюжети у новинах. Не оминули ці пожежі і Хмельниччину. Так, 30 серпня рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій Хмельницького гарнізону гасили торф’яну пожежу на загальній площі близько 300 кв. м, на лівому березі р. Південний Буг на виїзді з міста поблизу мікрорайону Лезневе.

20

Торф’яні пожежі рухаються повільно, по кілька метрів у добу, характеризуються тим, що їх практично не можна згасити, небезпечні несподіваними проривами вогню з підземного вогнища і тим, що крайка його не завжди помітна і можна провалитися в прогорілий торф. Ознакою підземної пожежі є характерний запах гару, місцями з ґрунту сочиться дим, сама земля гаряча.

Торф’яні пожежі найчастіше бувають у місцях видобутку торфу, виникають звичайно через неправильне звертання з вогнем, від розрядів блискавки або самозаймання. Торф схильний до самозаймання, воно може відбуватися при температурі вище 50 градусів (у літню жару поверхня ґрунту в середній смузі може нагріватися до 52 – 54 градусів).

Головною проблемою таких пожеж є те, що загасити тліючі торф’яники за короткий час майже неможливо. Більше того, у деяких місцях шар торфу сягає 3-6 метрів, тому, навіть коли вже здається, що пожежа згасла, через деякий час починає тліти знов.

Наслідки торф’яної пожежі можуть бути дуже небезпечними. Насамперед, мова йде про виділення продуктів горіння і забруднення повітря. Зберігається дуже високий ризик інтоксикації людей, які живуть поблизу осередків загоряння або тих, які знаходяться в зоні задимлення.

Ґрунти, які покривають торфовища, мають не тільки радіаційне забруднення, а й високий вміст важких металів, мають інші види забруднення, які при згорянні виділяються в повітря. Крім того, при згорянні торфу створюється чадний газ, сірчистий ангідрид, оксиди азоту і вуглецю. Ці всі речовини становлять небезпеку для навколишнього середовища і для людей, які знаходяться поблизу.

Крім того, там, де вигорає торфовище, залишається порожнеча, яка може провалитися під людиною або автомобілем. Якщо ж загоряння в шарах торфу не припинилося, то у провалі може бути дуже висока температура, небезпечна для життя.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації вкотре застерігає бути обережним на природі, а також звертається до громадян не випалювати суху траву, рослинні залишки та побутові відходи (сміття), що також, може призвести до перекидання вогню на торфовища.

 

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів  Хмельницької облдержадміністрації