06.03.2022 — 13:56

6 березня: Ситуація в енергетиці станом на 12:00

Головне:

Працюють всі види генерації – атомні, теплові та гідроелектростанції. Запорізька АЕС під контролем окупантів, але її співробітники повністю забезпечують належне функціонування станції, яка працює 2-ма енергоблоками. Радіаційний фон на території Запорізької АЕС в межах норми.

Shell спрямує частину прибутку у фонд допомоги Україні.

Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією направити в Україну спеціальну місію ЄС для об’єктивної оцінки безпеки захоплених ядерних установок.

Стабільність інфраструктури

Українська енергосистема працює надійно і забезпечує електроенергією населення, військових, та інших споживачів. Частота в мережі 50 Гц.

За десять днів війни, незважаючи на постійні бойові дії, героїчні ремонтники «Укренерго» та операторів систем розподілу встигли відновити енергопостачання для майже мільйона споживачів.

Працюють всі види генерації – атомні, теплові та гідроелектростанції. Запорізька АЕС під контролем окупантів, але її співробітники повністю забезпечують належне функціонування станції, яка працює двома енергоблоками. За повідомлення Держатомрегулювання радіаційний фон на території Запорізької АЕС в межах норми.

Графік споживання електроенергії залишається без змін. Пам’ятаємо, що у безпечні моменти електроенергію можна і треба споживати скільки вам потрібно. Це допоможе підтримувати баланс в енергосистемі та роботу диспетчерів з балансування енергосистеми.

Станом на 10:00 6 березня 2022 року діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Поточна потужність всіх чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах воєнного стану та повномасштабної агресії Росії Енергоатом посилив контроль та визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем.

На ЗАЕС, периметр якої зараз під контролем російських окупантів, наразі в роботі перебуває два енергоблоки. Інші – у стані ремонту або холодного зупинення. Проте завдяки зусиллям персоналу станції вся система працює належним чином.
Радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення. Станом на 8:00 гама фон становить : м. Енергодар – 10,8 мкР/год. ; м. Запоріжжя – 11 мкР/год.; м. Василівка -11-12 мкР/год.; м. Мелітополь – 11-13 мкР/год. та є таким, який не перевищує властивий для цих територій природний фон.

Всі ГЕС і ГАЕС знаходяться в роботі, продовжують покривати пікові навантаження та забезпечують мобільним аварійним резервом Об’єднану енергосистему України. Виробіток за минулу добу 32,8 млн.кВт*год., що складає 123% від плану.
Триває підготовка до пропуску весняної повені.

Співробітники ГЕС та ГАЕС компанії продовжують нести посилену охорону.
Поточна ситуація об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС». Внаслідок військового нападу Російської Федерації на Україну з території Республіки Білорусь, починаючи із 17 години 24 лютого 2022 року всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження: блоки №№ 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації, Сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2; Новий безпечний конфайнмент об’єкта «Укриття», об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, продовжують перебувати під контролем збройних сил Російської Федерації.

Персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації об’єктів вже десяту добу поспіль, без ротації. Відсутність належного відпочинку та стресові ситуації у зв’язку присутністю на території ДСП «Чорнобильська АЕС» озброєних ворожих військових суттєво збільшує імовірність помилки оперативного персоналу. Такі помилки можуть призвести до важких радіаційних наслідків.

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження не відновлена. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок та інших об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий.

“ДТЕК Енерго” домовилося про постачання додаткової партії імпортного вугілля з Польщі для підтримки роботи ТЕС у період війни з РФ. В рамках контракту з вугледобувним підприємством Bogdanka домовилося про постачання енергетичного вугілля з Польщі. Очікується, що вугілля надійде на ТЕС компанії упродовж березня.

В компанії, станом на 4 березня в системі працює 23 енергоблоки ТЕС “ДТЕК Енерго”. На складах електростанцій зосереджено достатньо вугілля (без урахування запасів Луганської ТЕС), забезпечено регулярне підвезення вугілля у достатній кількості.

Винятком є Луганська ТЕС, зупинена через військові дії, та Запорізька ТЕС, поповнення складів якої призупинено через пошкодження колії та зупинення залізничного сполучення в регіоні.

Системи безпеки не пошкоджено, викиду радіації немає – сказав гендиректор МАГАТЕ Гроссі на прес-конференції після захоплення ЗАЕС військами РФ. “Важливо сказати, що всі системи безпеки шести реакторів на станції не постраждали і викиду радіоактивних речовин не сталося”, – заявив Гроссі. Він зазначив, що ситуація залишається “вкрай напруженою” і додав, що Україна “направила запит на екстрену допомогу”.

Міжнародний вимір та санкції

Міністр енергетики України Герман Галущенко: «Ми звернулися до Єврокомісії з пропозицією направити в Україну спеціальну місію ЄС для об’єктивної оцінки безпеки захоплених ядерних установок». Україна наполягає на тому, що для з’ясування стану справ на захоплених Чорнобильській та Запорізькій АЕС необхідна спеціальна місія Європейської комісії. Про це йдеться у спільному зверненні Міністра енергетики України Германа Галущенка й очільників Державної інспекції ядерного регулювання України Олега Корікова та ДП «НАЕК «Енергоатом» – Петра Котіна, 5 березня 2022 року спрямованому на адресу Президента ЄК Урсули фон дер Ляєн. Іншою важливою метою місії мають стати встановлення й документування (fact finding) всіх злочинів військової агресії РФ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів в Україні, зокрема Чорнобильської та Запорізької АЕС. Цим листом Європейську комісію також поінформували про злочинні та загрозливі дії армії РФ стосовно цих об’єктів та одночасним тероризуванням персоналу і мешканців розташованих поруч міст.

Shell спрямує частину прибутку у фонд допомоги Україні. Компанія Royal Dutch Shell спрямує прибуток з будь-якої закупівлі російської нафти у фонд гуманітарної допомоги Україні. Вчора Shell придбала російську нафту з рекордною знижкою.

ЄС має повністю позбавитися залежності від газу з Росії – фон дер Ляєн. Країни Євросоюзу мають повністю позбавитися залежності від газу, нафти та вугілля з Росії шляхом диверсифікації, енергоефективності та переходу на відновлювані джерела енергії. Глава Єврокомісії зазначила, що Іспанія забезпечує значний обсяг свого енергоспоживання завдяки відновлюваним джерелам енергії, та закликала прискорити роботу щодо створення систем для передання енергії між Іспанією та іншими державами ЄС.

Австрійський партнер Газпрому відмовився від інвестицій в Росію: Ми нажахані війною. “На тлі останніх подій OMV переглядає свою роботу в Росії. Попри те, що Росія була одним із ключових регіонів у портфелі OMV Exploration & Production, правління ухвалило рішення не здійснювати жодних інвестицій у майбутньому”, – сказано в повідомленні. OMV також розглядає варіант з продажем чи передачею своєї частки (24,99%) в Південно-Російському нафтогазовому родовищі на півночі Сибіру, де її партнером виступає Газпром.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз України, НКРЕКП, ДТЕК, ОГТСУ, РГК