08.03.2022 — 07:50

Сергій Гамалій: Маємо об’єднатися у боротьбі з ворогом

Хмельниччина зараз на передовій гуманітарного фронту, тому головне завдання – забезпечити життєдіяльність як нашої області, так і тих, де наразі відбуваються військові дії. На цьому наголосив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій під час зустрічі з представниками бізнес-спільноти та аграрного сектору.

Сергій Гамалій зауважив, що у цей важкий для нашої держави час підвищення цін на соціально значущі товари, а також оренду житла для людей, які приїжджають з територій, де йде війна, є неприпустимим.

В.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Сергій Савіцький поінформував присутніх, що ще у січні Кабінет Міністрів України встановив торговельну надбавку для соціально значущих продуктів – не вище 10%. Відтак, підвищувати ціни вище цього рівня підприємцям не дозволено. До таких товарів належать  хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана, борошно пшеничне (вищий сорт), цукор пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), масло вершкове жирністю 72,5%.

Окрім того, наразі діє рішення Кабміну про фіксацію рівня цін на продукти харчування в межах, встановлених станом на 23.02.2022 року. Працівники Держпродспоживслужби щоденно здійснюють моніторинг вартості на соціально значущі товари та проводять роз’яснювальну роботу з тими, хто необґрунтовано підвищив ціни на продукти та товари першої необхідності.

Разом з тим, є чимало представників бізнесу, які не лише утримують ціни на попередньому рівні, а й здійснюють волонтерську допомогу. “Зараз потрібно не наживатись на інших, а бути справжнім патріотом, щоб нам не доводилось застосовувати жорсткі заходи та контроль за тими, хто порушує норми закону. Наша перемога – це наша спільна робота, тому ми маємо допомагати та підтримувати один одного,” – зазначив Сергій Гамалій.

Далі, у ході зустрічі, начальник ОВА роз’яснив представникам бізнесу основні обмеження, що діють у військовий час. Зокрема, на Хмельниччині введено в дію комендатуру, яка контролюватиме режим пересування транспорту та перетину блокпостів на території області. У робочий час пересування по території області здійснюватиметься без затримок, за винятком перевірки підозрілого автотранспорту. Разом з цим, на час дії комендантської години розглядається питання закриття м. Хмельницького: рух транзитних вантажів та гуманітарної допомоги здійснюватиметься лише після узгодження з комендантом.

“Життєдіяльність області має бути повноцінно забезпечена. Оскільки Хмельниччина є аграрною областю, функціонування аграрного сектору є одним із пріоритетів. Наші аграрії зможуть безперешкодно працювати за попереднім погодження з керівниками місцевого самоврядування та військовими адміністраціями,” – зазначив очільник області.

Також на нараді було зазначено, що в суботу Міністерство аграрної політики та продовольства України прийняло постанову, що регулює питання ліцензування експорту с/г продукції. Створюється електронний реєстр, де кожен зможе реалізувати продукцію на експорт. У зв’язку з військовою агресією Росії мають бути напрацьовані логістичні шляхи експорту товарів та налагоджені нові канали збуту продукції до країн Європи. Але першочерговим завданням є забезпечення жителів Хмельницької області продукцією без завищення цін на основні товари.

Як поінформував заступник голови ОВА Володимир Білик, визначено перелік підприємств, які забезпечуватимуть визначеною продукцією ті області, що постраждали від російської агресії. Також в області створюються склади та формуються резерви для забезпечення 1,3 млн населення продуктами та товарами першої необхідності.

Окремо учасники наради зупинилися на питанні надання гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ, тимчасово переміщених осіб  та мешканців областей, де зараз точаться бої. Заступник голови ОВА Володимир Юр’єв повідомив, що в області відбувається прийом, сортування та формування гуманітарних вантажів, що надходять від волонтерів та благодійників з-за кордону. Наразі до постраждалих областей відправлено близько 200 фур із продуктами харчування, одягом, ліками, засобами гігієни, тощо.

Підсумовуючи спілкування, Сергій Гамалій закликав усіх до спільної злагодженої роботи задля забезпечення життєдіяльності області.

“У нас працюють правоохоронні органи, силові структури, підрозділи територіальної оборони, завдяки яким в області створено відносно безпечні умови для роботи. Тому маємо об’єднатися у боротьбі з ворогом та внести таким чином свій вклад у велику справу перемоги!” – зазначив очільник ОВА.