16.03.2022 — 09:20

Тріумф українських паралімпійців в Пекіні

З 4 по 13 березня у китайському Пекіні тривали  ХІІІ зимові Паралімпійські ігри. На них було розіграно 78 комплектів нагород, за які боролися 564 спортсменів з інвалідністю з 46 країн, вперше виступили представники з Азербайджану та Пуерто-Ріко.

Спортсмени паралімпійської збірної команди України взяли участь у двох видах спорту (лижні перегони та біатлон) із шести, представлених у програмі ігор Паралімпіади, та змагалися не безпосередньо в китайській столиці, а у місті Чжандзякоу.

В складі національної збірної з цих зимових видів спорту було 29 учасників, серед яких 20 спортсменів-паралімпійців (13-з ураженням опорно-рухового апарату і 7-з порушенням зору) та 9 спортсменів-лідерів (гайдів).

У медальному заліку Паралімпіади-2022 Україна з 29 нагородами посіла друге місце, поступившись лише господарям-команді Китаю (96 учасників).

Підсумкові результати 10 найуспішніших країн викладені в таблиці.

Всього нагороди отримали спортсмени 19 держав.

Українці встановили абсолютний рекорд на зимових Паралімпіадах. До цього найкращим досягненням наших співвітчизників було 25 медалей у 2006-му році в італійському Турині-третє командне місце.

На попередніх ХІІ зимових Паралімпійських іграх 2018 року в Кореї, які були найчисельніші за кількістю спортсменів-учасників (562 спортсмени з інвалідністю), та мали найвищий показник з географії представлення країн-учасниць, національна паралімпійська збірна команда України здобула 22 (7 золотих, 7 срібних, 8 бронзових) медалі та посіла VI місце у загальнокомандному заліку і IV місце за загальною кількістю нагород .

Найбільш титулованими серед 11 українців, котрі  завоювали нагороди на нинішній Паралімпіаді, стали харків’янка Оксана Шишкова (3 золоті та 2 срібні) та Григорій Вовчинський (2 золоті, 1 срібна та 2 бронзові) з Вінниччини.

«Всі, хто перебувають в Пекіні, розуміють, що відбувається в Україні. Але не можуть нічим нам допомогти, крім підтримки нас. Але це також дає нам сили. Мої 5 нагород — це все для України, українського народу. Коли підіймався прапор, одне побажання — мир в Україні. Кожен паралімпієць, який здобув тут медаль — це для України, українського народу. Ми дуже хочемо та бажаємо миру в нашій Україні. У нас всі питають: „Де ви берете сили? Як вам це вдається?“ Я кажу — ми повинні, мусимо захищати тут нашу Україну, нашу державу. Підіймати прапор та показувати, що Україна є і буде. І буде найкращою, набагато сильнішою», — розповіла Шишкова в телемарафоні на українському телебаченні.

Помітними і популярними були на Іграх також спортсмени з Хмельниччини.

Так, 26-річна уродженка Деражні Ірина Буй, котра почала своє сходження в спорті вищих досягнень у рідному місті, а наразі змагалася у ранзі діючої чемпіонки світу у парабіатлоні, представляючи Вінницьку область, куди перебралась на навчання після закінчення 9-го класу ЗОШ№1, виборола 2 нагороди: золоту у біатлоні на середній дистанції-індивідуальній гонці на 10 км та бронзову – у лижних перегонах  також на середній дистанції-індивідуальній гонці на 10 км серед спортсменок з ураженням опорно-рухового апарату (клас стоячі).

А 39-річний Сергій Кучерявий, котрий провів шкільні роки в Деражнянському районі і після навчання у Харківській академії фізичного виховання та служби в армії працював в Деражні тренером Хмельницької обласної організації ФСТ «Колос», успішно виступаючи на всеукраїнському рівні (у 2007 році, став срібним призером чемпіонату України з лижних перегонів і майстром спорту), також згодом перебрався на проживання до Вінницької області.

З 2016 року – він спортсмен-лідер штатної паралімпійської збірної команди України з лижних перегонів та біатлону. У Китаї перебував в якості тренера та спортсмена – лідера представника Вінниччини 25-річного Олександра Казіка, якого двічі привів до п’єдесталу у біатлоні: чемпіонства на довгій дистанції-індивідуальній гонці на 12,5 км та срібла у спринті-індивідуальній гонці лижних перегонів на 6 км cеред спортсменів з порушенням зору (тотально незрячий).Обоє отримали заслужені нагороди.

Особливої уваги та поваги заслужив на Іграх виступ однієї з найвідоміших і найтитулованіших в світі  спортсменок – 31-річної представниці США Оксани Мастерс, уродженки міста Хмельницького, котра здобула для американської збірної третину нагород.

Оксана змогла вибороти медалі  у всіх 6 індивідуальних дисциплінах серед спортсменок з ураженням опорно-рухового апарату (клас сидячі), у яких взяла участь. Дві золоті нагороди вона здобула у біатлоні (спринт та довга дистанція), а також 4 срібні: одну у біатлоні (середня дистанція) та три – у лижних перегонах на спринтерській, середній і довгій дистанціях. Варто відмітити, що під час стрільби у трьох біатлонних гонках  Мастерс здійснила лише єдиний промах з 50 пострілів.

Крім того, вона виборола першість у лижних перегонах змішаної естафети 4 х 2,5 км в складі збірної команди США.

Цим самим Оксана встановила особистий рекорд за кількістю нагород, здобутих на одній Паралімпіаді. У 2018 році з Кореї вона повернулася додому з 5 (2 золоті 2 срібні та бронзову) медалями. Тепер в її колекції 17 нагород, включаючи медалі у веслуванні та велоспорті, котрі вона виборола з 2012 року на 6 літніх та зимових Паралімпіадах.

Свої перемоги Оксана присвячує українським дітям з інвалідністю, котрі наразі страждають від російських окупантів, і організовує передачу їм коштів з призових паралімпійських фондів.

За вагомі досягнення на міжнародній арені  та активну громадську діяльність щодо підтримки українського народу Оксана Мастерс (Бондарчук) внесена до «Енцикопедії сучасної України».

Ось і ХІІІ зимова Паралімпіада вже стала історією, історією для всього світу, історією для України. Паралімпійці України на цих Іграх, як і в 2014 році, відчули себе маленькою українською армією, яка виборює мир для України та світу.