26.03.2022 — 17:56

Відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Посолом Республіки Молдова в Україні

У час військової агресії росії проти українського народу підтримка дружніх країн є вкрай важливою для нашої держави. Сьогодні українці пліч-о-пліч воюють з агресором на фронтах війни, даючи гідну відсіч ворогу. Про це зазначив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь та Почесним консулом Республіки Молдова у Хмельницькій області Миколою Скрипковським.

До зустрічі доєднались заступники начальника ОВА Сергій Тюрін, Володимир Юр’єв та голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Сергій Гамалій поінформував присутніх, що з початком війни наша область стала гуманітарним та логістичним хабом для забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, продуктами харчування, ліками, медичною допомогою. “Хмельниччина постачає гуманітарну допомогу в регіони України, які піддаються постійним обстрілам та авіаударам. Крім цього, забезпечуємо усім необхідним внутрішньо переміщених осіб, які вимушені покинути свої домівки та переїхати з регіонів, де йде війна,”- зазначив посадовець.

У свою чергу, пан Валеріу Ківерь зазначив, що хоча Молдова не надто велика країна, проте згідно статистичних даних на її територію з часу російської агресії переїхали близько 370 тис українських громадян, з них 98 тис українців наразі залишаються проживати у містах. “Для всіх переселенців були створені належні умови для проживання та забезпечено надання першої необхідної допомоги. Також зараз в Молдові проживає близько 1400 дітей, з яких 1000 уже відвідують навчальні заклади, 300 – дитячі садочки,”- зазначив  Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова.

У ході спілкування присутні обговорили можливості подальшої тісної співпраці із забезпечення гуманітарної допомоги, необхідності посилення санкційних заходів проти країни агресора, а також підтримки та розвитку бізнесу, зокрема у тих регіонах, де ситуація наразі стабільна.

“Розвиток бізнесу та створення нових робочих місць є вкрай важливим для зміцнення економіки і забезпечення життєдіяльності всієї України. Лише станом на сьогодні на Хмельниччині перебуває більше 100 тис переселенців, яких в подальшому, потрібно забезпечити роботою. Тож уже зараз ми допомагаємо суб’єктам господарювання перевезти свій бізнес з територій, де проходять військові дії та створюємо усі умови для їх розташування на території нашого краю. Разом з цим, з боку держави прийнято законодавчі зміни для спрощення діяльності підприємств, це дозволяє бізнес спільнотам скористатись можливістю отримання кредитних коштів під незначні відсотки, а також зменшено ставки в оподаткуванні,”- зазначив Сергій Гамалій.

Поважні гості висловили слова підтримки Україні та запевнили, що й надалі Молдова допомагатиме українським громадянам, адже наші країни завжди пов’язувала не лише історія, а й далекоглядні плани у розбудові спільного європейського майбутнього.

На завершення зустрічі, начальник ОВА Сергій Гамалій подякував поважним гостям за візит та підтримку. Сторони обмінялись символічними подарунками та зробили спільне пам’ятне фото.