29.03.2022 — 15:24

На Хмельниччині організовують навчання потенційних опікунів, усиновителів та патронатних вихователів

Війна принесла нещастя у домівки всіх українців, а де в кого відібрала не лише домівку та звичне життя, а й рідних людей. Особливо вразливими в цій ситуації є діти, адже в цей складний час вони, як ніхто потребують турботи та підтримки. За інформацією Міністерства оборони України за перших чотири тижні війни вбито 144 та поранено  220 дітей. Кількість дітей, які залишись без батьківського піклування, через складну ситуацію та масову міграцію населення із зони бойових дій, наразі надзвичайно складно, але й без підрахунків зрозуміло, що їх стало значно більше, ніж раніше.

У зв’язку з цим надзвичайно актуальним стало питання розвитку сімейних форм виховання. Для того, аби стати опікуном чи патронатним вихователем для дитини, що втратила родину, потрібні певні знання. Саме тому Хмельницький обласний центр соціальних служб розпочав проводити навчання для потенційних опікунів/піклувальників, усиновителів, патронатних вихователів. Наразі взяти у ньому участь мали можливість 30 мешканців області.

Навчання проводять регіональні тренери  Хмельницького  обласного центру соціальних служб – заступник директора Центру Наталія Мельник та соціальний менеджер Тетяна Яцух. Вони допомагають кандидатам набути певного досвіду, почуттів та навичок, якими мають володіти потенційні батьки, що бажають всиновити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Майбутні батьки отримають розлогу інформацію про особливості сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стилі виховання, вікові особливості розвитку дітей, етапи адаптації дитини в сім’ї, тощо.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка, яка засвідчує проходження цього курсу і їхню готовність стати усиновлювачами. В довідці вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення.

Якщо ви бажаєте отримати більш детальну інформацію щодо сімейних форм виховання – звертайтеся до Хмельницького обласного центру соціальних служб за адресою: м.Хмельницький, Львівське шосе 10/1 або за телефоном (0382)765558.

Також пропонуємо ознайомитися із інфографікою від Офісу Президента України, яка пояснює, що таке усиновлення й тимчасове влаштування, як відбуваються обидва процеси, а також як українці та громадяни іноземних держав можуть тимчасово прихистити українських дітей.