08.05.2024 — 10:36

Співпраця НАЕК «Енергоатом» з МАГАТЕ триває

Співпраця з МАГАТЕ: За 2023-й та початок 2024 року Хмельницька АЕС отримала від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) безпекове устаткування на понад 65 тисяч євро.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення МАГАТЕ надало Україні обладнання для електростанцій на суму понад 8,5 мільйонів євро.

 «Постійні місії МАГАТЕ працюють на майданчиках АЕС України вже понад рік, зокрема експерти місії постійно перебувають і на Хмельницькій АЕС. Основне їхнє завдання – моніторинг стану безпеки в умовах військових впливів, яких зазнає зараз Україна та українські ядерні установки, – розповів заступник головного інженера філії «ВП ХАЕС» з ядерної та радіаційної безпеки Віталій Литус і підкреслив: – «Проте місії МАГАТЕ не лише проводять моніторинг роботи атомних електростанцій і консультують фахівців з питань безпеки, а й надають технічну підтримку у вигляді необхідного обладнання».

З початку повномасштабного вторгнення Міжнародне агентство з атомної енергії допомагає українським АЕС приладами, що сприяють підвищенню ядерної безпеки. Відповідно до сформованого списку, МАГАТЕ надало Хмельницькій АЕС устаткування на понад 65 тис. євро, зокрема прилади зв’язку та радіаційного контролю, які вже застосовуються у різних підрозділах АЕС.

Незабаром очікується постачання нового обладнання на понад пів мільйона євро, зокрема прилад для визначення характеристик вітру, систему індивідуального дозиметричного контролю, гамма-спектрометр ефективністю 80%, фільтри для очищення повітря від радіоактивних речовин. «Наразі обговорюємо можливість надання допомоги хімічному та транспортному цехам ХАЕС, у тому числі щодо пожежної техніки», – зазначив Віталій Литус.

Співпраця НАЕК «Енергоатом» з МАГАТЕ триває. Головним координатором гуманітарної допомоги в Україні є Державна інспекція ядерного регулювання, яка забезпечує постачання обладнання на усі майданчики атомних електростанцій України.