22.09.2016 — 08:42

22 вересня – Всесвітній День без автомобіля

%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8b%d0%b5-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d1%8b22 вересня, у багатьох країнах світу, проводиться Всесвітній День без автомобіля (World Carfree Day), девіз якого – місто як простір для людей, простір для життя. Варто зазначити, що вперше акція День без автомобіля пройшла у Франції в 1998 році. Тоді в заході брали участь всього близько двох десятків міст. Але вже до 2001 року до руху офіційно приєдналися більше тисячі міст у 35-ти країнах світу.

На батьківщині акції, у Франції, 22 вересня для автомобільного транспорту традиційно перекриваються дороги центральної частини Парижа. На вулицях можна побачити лише таксі і електромобілі. Для тих, хто боїться запізнитися на роботу, пропонуються велосипеди, які можна отримати безкоштовно під заставу посвідчення особи.

В той час, як одні країни працюють над скороченням автомобільного потоку, інші, такі, наприклад, як Японія, прагнуть скоротити шкоду, яку завдає автомобіль навколишньому середовищу. До 2030 року всі автомобілі в країні повинні будуть працювати на суміші етанолу і стандартного бензину. Спалювання цієї суміші завдає навколишньому середовищу меншої шкоди, ніж використання застосовуваного сьогодні моторного палива.

День без автомобілів в Україні офіційно не відзначається, однак акції “День без авто” проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в окремих містах України.

Мета акції – переконати водіїв скористатися в цей день громадським транспортом, щоб знизити в місті рівень забруднення повітря. Адже дуже велика кількість машин — проблема не лише великих міст, це проблема вже досить давно є глобальною.

Розуміючи, що в сучасних умовах повністю відмовитися від автомобілів просто неможливо, хочеться нагадати громадськості про проблеми, які несе з собою автотранспорт.

Щоразу заводячи двигун автомобіля, ми прискорюємо зміну клімату – адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрямок.

Але за браком інформації далеко не всі усвідомлюють взаємозв’язок і не готові поступитися власним комфортом заради покращення ситуації на планеті.

На жаль, за спостереженнями минулих років, власниками автотранспортних засобів в нашій державі цьому дню приділяється невелика увага і 22 вересня не спостерігається зменшення автотранспортного потоку на вулицях нашого міста.

За даними Головного управління статистики в Хмельницькій області за 2015 рік викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від автомобільного транспорту становили 48,576 тис. тонн.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає всіх автомобілістів та небайдужих громадян області долучитись до заходу! Сподіваємося, що саме для того, щоб звернути увагу на проблему та не дати здійснитися песимістичним прогнозам вчених, в ім’я турботи про навколишнє середовище і здоров’я, багато людей пересядуть на громадський транспорт, велосипеди чи стануть пішоходами. Хоч би раз на рік.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації