23.09.2016 — 15:52

Привітали ветерана з 90-річним ювілеєм

Сьогодні свій 90-річний ювілей відзначає ветеран, свідок Голокосту в Україні, учасник Другої світової війни – Іткін Ісаак Нусимович.

dsc03630

На долю І.Іткіна припало надзвичайно багато випробувань.  У довоєнний період велику частну населення Нової Ушиці становили євреї. Значні общини проживали також і в сільській місцевості. Більшість із новоушицьких євреїв загинули в період Голокосту. Перше з масових убивств було скоєне 20 серпня 1942 р. в урочищі “Трихів ліс”. За офіційними підрахунками німецької жандармерії, його жертвами стало 707 осіб.

Лише одиницям тоді вдалося вижити. Один із них – Ісаак Нусімович Іткін зараз проживає у Новій Ушиці.

20 серпня 1942 р. він, будучи 16-річним хлопцем, наважився на втечу, яка вдалася попри постріли услід,

Ісаак Іткін тричі здійснював втечу з гетто, останній – з трудового загону в Летичеві.

З 1944 року брав участь в боях на фронті, дійшовши до Кенігсберга,  разом з бійцями потрапив в оточення і був захоплений в полон. Після звільнення  пройшов тюремне випробування, сталінський табір на Уралі – 12 років пропрацював на шахтах. Там познайомився і одружився з литовською дівчиною, там народились і три донечки, а по закінченні терміну повернувся в Нову Ушицю.

Незважаючи на поважний вік, ювіляр має задовільне здоров’я та ясний розум.

Привітати його з визначною датою завітали перший заступник голови райдержадміністрації П.Мазур, голова районної ради О.Проциш, заступник селищного голова В.Кокарєв та голова Новоушицької районної ради ветеранів В.Смішко.  Гості подарували імениннику квіти та подарунки, побажали здоров’я та ще багато років прожити поруч з дорогими та близькими людьми.

За матеріалами Новоушицької райдержадміністрації