21.10.2016 — 16:31

Відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації

21 жовтня під головуванням т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації за участю представників депутатського корпусу обласної ради та членів секретаріату регіональної ради підприємців області.

Відкриваючи захід Олег Гуменний зазначив, що тематику сьогоднішнього засідання координаційної ради визначено з урахуванням протокольного рішення засідання ради вітчизняних та іноземних інвесторів при облдержадміністрації, яке відбулося 13 вересня 2016 року за участю голови облдержадміністрації.

img_4990

Під час обговорення питання впровадження ринку землі учасниками ради було ініційовано обговорення питання щодо обґрунтованості формування нової нормативної грошової оцінки землі у м. Хмельницький за участю Головного управління Держгеокадастру в області спільно з представниками Хмельницької міської ради у форматі “круглого столу”.

Адже, одним із головних проблем залучення інвестицій є різке зростання за останні кілька років розмірів земельного податку та орендної плати за земельні ділянки. Розмір податку є значним для здійснення прибуткової діяльності суб’єктів підприємництва та обмежує ресурси для інвестування їх розвитку, зокрема, технічного переоснащення.

Для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земель, в основі якої лежить обґрунтування встановлення її величини задля найбільш ефективного використання землі з урахуванням встановлених обтяжень та обмежень.

Витрати на облаштування території міста включають відновну вартість, як первісну вартість, що змінюється після переоцінки, інженерної підготовки головних споруд і магістральних мереж водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання тощо.

img_4987

Під час жвавої дискусії щодо основних принципів визначення нормативно-грошової оцінки землі у м. Хмельницький учасники засідання одностайно дійшли висновку щодо необхідності розробки нової Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів.

Згідно порядку денного до уваги присутніх було також запропоновано інформацію про виконання протокольних рішень попередніх засідань координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації за 2016 рік.

Крім того, під час засідання порушено ряд інших питань, зокрема, щодо необхідності приведення законодавчої бази з питань регулювання підприємницької діяльності до норм, сприятливих для розвитку бізнесу області та України в цілому.