06.01.2017 — 09:36

В облдержадміністрації обговорили заходи із забезпечення виплати мінімальної заробітної плати ну розмірі 3200 грн.

5 січня в облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулася селекторна нарада з головами райдержадміністрацій, міськими (міст обласного значення) головами щодо забезпечення вимог законодавства з питань підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року. Також участь в нараді взяли заступники голови облдержадміністрації Олег Гуменний та Валерій Олійник, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої  влади.

Володимир Кальніченко зазначив, що перед представниками місцевих органів влади стоять надзвичайно важливі і складні завдання. Перше – це забезпечити виконання рішення Уряду про встановлення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн або 19 грн 34 коп. при погодинній оплаті. Друге завдання – не допустити зрівнялівки у заробітній платі для працівників різної кваліфікації. Володимир Ілліч підкреслив, що вказані питання повинні перебувати на особистому контролі голів райдержадміністрацій.

Із роз’ясненнями щодо нових нормативних актів, які вступили в дію з 1 січня, виступили директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська та директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич. Зокрема, Світлана Іванівна проаналізувала дані щодо рівня заробітної плати в області у минулому році, окреслила основні проблемні питання, що стоять перед владою, такі, як легалізація заробітної плати та запобігання “тіньовій” зайнятості. Також вона навела приклади розрахунків заробітної плати для працівників соціальної сфери, торкнулась механізмів запобігання зрівнялівки у заробітній платі для працівників різного рівня кваліфікації.

Сергій Пенюшкевич детально зупинився на нових Постановах Кабміну, що стосуються виплати мінімальної заробітної плати. За його словами, найбільша складність на даний час полягає в тому, що відсутнє офіційне тлумачення законодавства про оплату праці від Мінсоцполітики, тому іноді дуже важко віднайти правильні шляхи вирішення тих чи інших проблем, що постають у зв’язку із впровадженням цих нормативних актів. Також посадовець проаналізував наявність в області фінансового ресурсу для виплати мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн. та забезпечення диференціації заробітних плат. Зокрема, він зазначив, що основним джерелом є податок на доходи фізичних осіб, а також зауважив, що в багатьох місцевих бюджетах, що були прийняті в кінці 2016 року, дохідна частина не враховує зростання надходжень по цій статті через підвищення рівня заробітної плати, тому є заниженою.

Далі на нараді заслухали інформацію щодо змін у системі фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, особливостей сплати єдиного соціального внеску для підприємців різних груп оподаткування, а також змін у порядку проведення перевірок.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Олена Дмитрієнко поінформувала учасників наради про нові принципи державного нагляду та контролю. Зокрема, вона повідомила, що згідно нормативних документів з початку 2017 року місцеві державні адміністрації  на відповідних територіях визначені як органи нагляду та контролю. Органи місцевого самоврядування можуть виступати ініціаторами та займатися підготовкою перевірок, а у випадках, що стосуються дотримання законодавства про оплату працю та нелегальної зайнятості, проводити перевірки на підприємствах будь-якої форми власності.

Підсумовуючи питання, Володимир Кальніченко підкреслив, що голови райдержадміністрацій мають взяти на особистий контроль питання дотримання на території районів законодавства про оплату праці, звернути особливу увагу на недопущенння вирівнювання розмірів заробітних плат квафікованих та некваліфікованих працівників, посилити боротьбу із “тіньовою” зайнятістю та виплатою зарплати “у конвертах”, а також не допустити фактів переведення працівників бюджетної сфери на часткову зайнятість чи виходу працівників у відпустки без збереження заробітної плати.

Також учасники наради проаналізували результати використання у 2016 році коштів, що надійшли з державного бюджету: з Державного фонду регіонального розвитку, субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, субвенції  місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС.

Згідно інформації управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, область отримала кошти на суму 462 млн. 276 тис. грн. З них було освоєно 427 млн. 528 тис. грн. Тобто до державного бюджету повернуто 34млн. 748 тис. гривень. Т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний поінформував присутніх про рівень освоєння коштів у розрізі районів та ОТГ, а  також виклав бачення причин, з яких досить велика частина цих коштів не була використана.

Останнє питання, що обговорювалось на селекторній нараді, стосувалося заходів,   які вживаються в області у зв’язку з прогнозованим різким погіршення погодних умов.

Зберегти

Зберегти

Зберегти