16.01.2017 — 15:08

Підсумки роботи Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у 2016 році

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило 82 порушення законодавства про захист економічної конкуренції у 2016 році. Порушники оштрафовані на 1,6 млн. грн. До Державного бюджету України сплачено 1 млн. грн. штрафних санкцій.

Економічний ефект від припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції склав 25 млн. грн.

Розпочато 71 справу за ознаками порушення конкурентного законодавства.

Розглянуто 39 проектів рішень органів влади та органів місцевого самоврядування, з них не погоджено – 5.

У 2016 році до відділення надійшло 156 звернень та подань правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадян. За результатами їх розгляду розпочато 28 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

На вимогу Відділення суб’єкти господарювання та органи влади виконали 134 рекомендації та усунули умови, які сприяли виникненню ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

З метою ефективного розвитку конкурентного середовища у регіоні суб’єктам господарювання та органам влади і місцевого самоврядування внесено 43 рекомендації.

У 2016 році було припинено 12 порушень під час державних закупівель у вигляді спотворення результатів торгів, 13 учасників закупівель  оштрафовані  на 981,749 тис. грн.

На товарному ринку заготівлі молока для промислової переробки від індивідуальних господарств населення було припинено 6 порушень та внесено 2 рекомендації. Молокозаводи, заготовляючи у 2015 році молоко в Славутському, Дунаєвецькому,  Старокостянтинівському, Полонському, Городоцькому, Волочиському районах,  одночасно знизили закупівельні ціни на молоко. Загалом 13 молокозаводів були оштрафовані на 123,534 грн.

У 2016 році було оштрафовано ПАТ «Укрнафта» /бренд «Укрнафта»/ (м. Київ), ТОВ «Айас» /бренди «Авіас», «ANP», «Energy»/ (м.  Харків) та ТОВ «ТК-Фаро» /бренди «Авіас», «ANP», «Energy»/ (м. Харків) на 408 тис. грн загалом за антиконкурентні узгоджені дії. Протягом І півріччя 2015 року ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Айас» та ТОВ «ТК-Фаро» одночасно змінювали роздрібні ціни на скраплений газ в якості моторного палива та дизельне пальне, що реалізується через АГЗС та АЗС.

Проводились дослідження ринків житлово-комунальних послуг, газо-, електропостачання, вивезення твердих побутових відходів,  ритуальних послуг, перевезення пасажирів транспортом загального користування, оренди земель сільськогосподарського призначення, медичних послуг.

 www.amc.gov.ua

www.amc.gov.ua/amku/control/khm/uk/index

Прес-служба
Хмельницького обласного територіального відділення
Антимонопольного комітету України
вул. Героїв Майдану, 54, м. Хмельницький
тел/факс: 0382 – 742-001

e-mail: [email protected]