20.01.2017 — 14:55

Як працювали у 2016 році – підзвітні заклади продовжують звітувати у Департаменті охорони здоров’я

У період з 18 до 20 січня про результати минулорічної роботи у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації доповідали Ізяславський, Городоцький, Полонський, Волочиський, Шепетівський та Славутський райони.

Окремі головні лікарі ЦРЛ та Центрів ПМСД до здобутків віднесли економію коштів завдяки впровадженню заходів з енергоефективності. З економлене спрямували на закупівлю витратних матеріалів. Також очільники закладів протягом 2016 року проводили утеплення дахів та фасадів корпусів, заміну вікон і дверей, капітальні ремонти та реконструкції у приміщеннях. Купували лікувальне та діагностичне обладнання, меблі. До здобутків керівники медзакладів відносять і запровадження нових методик лікування, зокрема використання лапароскопічної стійки при різних видах хірургічних втручань. У багатьох районах задумуються над впровадженням ендопротезування кульшових суглобів, адже такі операції на теренах області уже практикують.

Водночас, територіальні громади часто не дають дозволів на реорганізацію чи оптимізацію медичних закладів, через що не виконуються вимоги Міністерства. Найбільш проблемними головні лікарі називають кадрові питання, складну демографічну ситуацію в районах.

Директор Департаменту Яків Цуглевич зазначив, що проблему малої кількості новонароджених потрібно порушувати перед органами влади на місцях. Адже на території, де не створені робочі місця, молоді сім`ї не поїдуть. Також Яків Миколайович підкреслив, що особливу увагу керівники закладів охорони здоров’я первинної і вторинної ланки мають приділити обстеженню жителів сільської місцевості, проведенню онкопрофоглядів та профілактиці туберкульозу. В цілому, наголосив директор Департаменту, із поставленими завданнями згадані райони справилися добре.

За матеріалами Хмельницького обласного Центру здоров’я.