24.01.2017 — 10:59

Хмельницький з робочим візитом відвідала заступник Міністра охорони здоров’я Оксана Сивак

23 січня з першим робочим візитом з часу призначення на посаду заступника Міністра охорони здоров’я України у Хмельницькому побувала Оксана Сивак. Уродженка Деражнянщини, випускниця Хмельницького медичного училища, має 11-річний досвід роботи в галузі клінічних дослідженнях і 17 років трудової діяльності як лікар акушер-гінеколог, протягом яких отримала значну клінічну практику у цій галузі. Від вересня минулого року обіймає посаду заступника Міністра охорони здоров’я України, на якій курує питання європейської інтеграції.

Метою візиту на Хмельниччину Оксана Сивак визначила попередню роботу над створенням у краї Центру громадського здоров’я. Такі структури мають намір організувати у всіх обласних центрах України і вони воєдино об’єднають у собі по кілька закладів. Адже кількість лікарів і медичних закладів в Україні більша, ніж у всій Європі. При цьому європейці живуть на 15 років довше за українців. Головний секрет тамтешньої медицини – активна робота щодо профілактики хвороб.

Крім того, аналогічні візити в регіони заступник Міністра та її колеги проводять, щоб поспілкуватися з практичними лікарями на місцях, почути їхні думки з приводу реформування галузі охорони здоров’я. Так, під час візиту на Хмельниччину Оксана Сивак поспілкувалася із представниками Департаменту охорони здоров’я. Крім того, ознайомилася із діяльністю обласного Центру здоров’я, який проводить санітарно-просвітницьку роботу, виготовляє відповідну санітарно – просвітницьку літературу та пропагує здоровий спосіб життя. Також заступник Міністра обговорила тонкощі створення єдиного Всеукраїнського реєстру пацієнтів із фахівцями обласного інформаційно-аналітичного центру, який збирає та обробляє статистичні дані щодо роботи закладів охорони здоров’я краю.

Далі Оксана Василівна ознайомилась із роботою та поспілкувалась із колективом ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», відвідала поліклініку обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, побувала в обласній станції переливання крові.

У Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни заступник Міністра охорони здоров’я вислухала побажання персоналу щодо удосконалення роботи з реабілітації учасників та інвалідів АТО, а також проінспектувала, як проводиться  реконструкція реабілітаційного відділення, у якому надаватимуть допомогу згаданій категорії громадян. Оксана Сивак зізналася, що в Україні реабілітаційна допомога кульгає на обидві ноги, а в умовах бойових дій на Донбасі є велика потреба у такій допомозі. До того ж, не вистачає і молодих кваліфікованих профільних лікарів, які б могли якісно виконувати таку важливу місію. Натомість, у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни, не чекаючи вказівок зверху, взялися переймати досвід реабілітаційних закладів з різних куточків України. А завдяки підтримці обласного бюджету на Хмельниччині незабаром з’явиться повноцінне відділення реабілітації, пристосоване і для людей з особливими потребами.

У ході брифінгу для представників місцевих ЗМІ, Оксана Сивак запевнила, що МОЗ робить акцент не лише на лікуванні українців, але й на профілактиці хвороб. Одним із найдієвіших заходів у цьому напрямку є проведення регулярних профоглядів населення. Це ключове слово у ранньому виявленні небезпечних хвороб.

Нинішній склад Міністерства, за словами Оксани Сивак, ставить перед собою завдання досягти єдиних стандартів у наданні медичної допомоги. Тобто, зробити так, щоб лікар у сільській місцевості та його колега у великому місті однаково якісно лікували пацієнта.

Оксана Василівна наголосила, що страхову медицину, яка чекає на Україну у недалекому майбутньому, планують запускати із первинної ланки. Це буде гарантований пакет послуг для кожного пацієнта за рахунок тих податків, які сплачує людина. Не все, каже, вдасться зразу. Однак, неможливо пройти дороги, не ступивши на неї.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я