26.01.2017 — 18:51

Робочий візит Глави Уряду на Хмельницьку АЕС

В рамках програми візиту на Хмельниччину Голова Уряду відвідав  Хмельницьку АЕС.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова обласної державної адмінстрації Олександр Корнійчук, голова обласної ради Михайло Загородний побували в машинному відділенні та на блочному щиті управління (БЩУ) першого енергоблока станції, оглянули панораму енергетичного об’єкта та відкритого розподільчого пристрою 750 кВ.

Крім цього, делегація ознайомилась з процесом підготовки персоналу на повномасштабному тренажері БЩУ в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС.

Про місце і значення енергогенеруючої компанії «Енергоатом» в паливно-енергетичному комплексі України доповів перший віце-президент, технічний директор ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков, наголосивши, що у минулому році саме потужності Компанії забезпечили виробництво 52,4% електроенергії в Україні.

“Наше завдання як країни бути експортером електроенергії. Ми маємо продавати вироблену в Україні електроенергію і отримувати за це в Україну більше валюти, що буде позитивно впливати на економіку нашої держави”, – наголосив Глава Уряду.

У цьому контексті розвиток атомної енергетики має ключове значення, зауважив Володимир Гройсман.

Протягом 8 місяців Уряд здійснив правильні кроки щодо стабілізації роботи атомної енергетики країни, зауважив Прем’єр-міністр. Сьогодні ДП НАЕК «Енергоатом»  вийшов на високі потужності вироблення електроенергії. Також було забезпечені планові ремонти необхідних блоків у визначені часові терміни.

Атомну енергетику країни треба розвивати за умови підтримки абсолютної безпеки, зауважив Прем’єр-міністр.

“Українська атомна енергетика є абсолютно безпечною, і немає жодних сьогодні ризиків щодо роботи системи, – наголосив Володимир Гройсман. – Ми наростили вагу вироблення електроенергії “Енергоатомом” і будемо все робити для того, щоб  далі система працювала прогресивно”.

Володимир Гройсман зауважив, що потрібно переглянути програму розвитку атомної електроенергетики до 2040 р. Разом з тим є завдання на середньострокову перспективу щодо розвитку галузі, що мають бути вирішені протягом 5 років.

Так, говорячи про закінчення будівництва третього та четвертого енергоблоків електростанції, Глава Уряду підкреслив, що необхідно визначати джерела фінансування їх добудови, незважаючи на надзвичайну вартість такої інвестиції.

Протягом часу роботи Уряд предметно вживає кроки, спрямовані на забезпечення енергетичної незалежності держави, зауважив Прем’єр-міністр.

Так, було сформовано стратегію газовидобування, яка полягає у тому, що “до 2020 року увесь газ, який потрібно споживати Україні і українцям, має вироблятися на території України. Ми не маємо закуповувати імпортований газ”. Це позитивно впливатиме  на досягнення енергетичної незалежності та розвиту національної економіки.

“Ми хочемо стати енергонезалежною країною”, – наголосив Прем’єр-міністр.

До кінця 2016 року Уряду вдалося зупинити падіння видобутку газу і наростити до 100 млн кубів його зростання, зауважив Володимир Гройсман.

Також Кабінет Міністрів сформував Стратегію розвитку гідроенергетики, що передбачає збільшення удвічі питомої ваги електроенергії від гідроенергетики в загальному балансі протягом 10 років – з 8 до 16%.

Перебуваючи на Хмельницькій АЕС, очільник Уряду ознайомився з планами Енергоатома щодо продовження експлуатації енергоблоків та необхідністю будівництва заміщуючих потужностей, а саме нових енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС. Адже введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків ХАЕС забезпечить щорічно додатковий відпуск 15 млрд. кВт*год електроенергії в енергетичну систему України.
Прем’єр-міністру було представлено пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський союз», який дозволить синхронізувати енергетичну систему України із системою ЄС. Це значний крок України у напряму інтеграції її енергетичної системи до Європейської енергетичної мережі.
Окрему увагу звернено на доповнення обговорюваного нині проекту «Нової енергетичної стратегії України: безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» на період до 2035 року в частині розвитку атомної енергетики, як консолідованого документу розвитку енергетичної галузі держави.

Наступного тижня буде прийняте важливе рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розроблене спільно з Урядом, повідомив Прем’єр-міністр.

“Національна комісія прийме рішення про стандартне підключення до електроенергії. Тепер у будь-якому куточку України не зможе чиновник, працівник обленерго виставляти на свій власний розсуд ціну за підключення 1 кВт/г електроенергії. Ми вважаємо, що це буде ще один крок, важливий крок розвитку економіки і підприємництва в Україні”, – заявив Голова Уряду.