06.03.2017 — 17:50

Жінки на ринку праці Хмельниччини

В минулому році понад 8 тис. жінок, які звернулись в пошуках роботи до Хмельницької обласної служби зайнятості було працевлаштовано, пройшли професійне навчання – 2.3 тис., брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру – 2.4 тис.

В Україні рівність прав жінок і чоловіків гарантується Конституцією України. Україна ратифікувала всі необхідні міжнародні документи з питань гендерної рівності. Тому, всі соціальні послуги, які надає Державна служба зайнятості є однаково доступними, як для жінок так і чоловіків. Для реєстрованого ринку праці Хмельницької області вираз «у безробіття жіноче обличчя» не зовсім є актуальним. Впродовж багатьох років щорічно на обліку в центрах зайнятості перебувало приблизно однакова кількість чоловіків та жінок. Найбільша кількість жінок перебувала на обліку в 2000 році і становила 59% від чисельності всіх безробітних. В 2016 році частка безробітних жінок становила 47.9%.

Рівень працевлаштування серед жінок є дещо нижчим, ніж серед чоловіків. Зазвичай це пояснюється тим, що жінки більш виваженіше підходять до вибору виду трудової діяльності та місця роботи, що часто пов’язано з сімейно – побутовими питаннями. Разом з тим, в минулому році понад 8 тис. жінок, які звернулись в пошуках роботи до служби зайнятості було працевлаштовано, пройшли професійне навчання – 2.3 тис., брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру – 2.4 тис.

З метою підвищення мобільності та конкурентоспроможності жінок на ринку праці, формування позитивного ставлення до свого майбутнього в центрах зайнятості області жінки на рівні з чоловіками залучаються до різноманітних профінформаційних та профконсультаційних заходів. Також, пропонуються спеціалізовані семінари «Жінка на ринку праці», семінари з гендерних питань, попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми. Вже в цьому році проведено 36 таких семінарів до участі в яких було залучено понад 700 осіб. Обласною службою зайнятості запроваджуються нові сервіси, зокрема онлайн-ресурси, які сприяють громадянам в оперативному працевлаштуванні. Серед нововведень – відеорезюме. Цікавим є той факт, що кількість жінок, які розмістили своє резюме, в 2 рази більше ніж чоловіків.

Станом на 1 березня 2017 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 19.4 тис. безробітних, із них, жінки становили 43%.

Інформацію підготував відділ статистики та прогнозування обласного центру зайнятості

 

Довідки за тел.: 65-74-18, 65-74-15(відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ)