10.02.2016 — 17:19

Хмельниччина. Фінансування професійно-технічної освіти

1431594029_ptoВ області функціонує 28 закладів професійно-технічної освіти, які здійснюють підготовку 11 тисяч робітничих кадрів, із щорічним випуском близько 5 тисячі учнів.

На утримання даних закладів у 2015 році для обласного бюджету була передбачена субвенція з державного бюджету в сумі 173,1 млн. гривень. Проте, Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” такої субвенції для області вже не передбачено.

Крім того, у вказаному Законі, а також в Бюджетному кодексі України прийнято норму, якої до цього часу не було, а саме: фінансування таких закладів, якщо вони розташовані на території міст обласного значення, з відповідних бюджетів міст обласного значення, інших – з обласного бюджету.

Таким чином, із 28 професійно-технічних закладів, сім – передано на фінансування з бюджету міста Хмельницького, по одному – з бюджетів міст Кам’янця-Подільського, Нетішина, Славути, Старокстянтинова та Шепетівки, решту 16 навчальних закладів залишилось на фінансуванні з обласного бюджету. Загальний фінансовий ресурс на утримання цих установ у 2016 році становить більше 200,0 млн. гривень.

В обласному бюджеті весь наявний вільний фінансовий ресурс, який утворився у зв’язку із змінами до податкового законодавства, був направлений на утримання закладів професійно-технічної освіти, а це 73,5 млн. грн., проте вказаний ресурс забезпечує потребу лише на 75,5%.

Задля того, щоб винайти необхідний фінансовий ресурс, облдержадміністрація звернулась зі зверненнями до Народних депутатів, які представляють нашу область у Верховній Раді України, Міністерства фінансів, Міністерства освіти і науки з приводу внесення змін до законодавства та виділення області додаткового фінансового ресурсу. Вказане питання також було підняте на Асоціації міст України.

Результатом стало прийняття 4 лютого 2016 року Законів України за № 3830-3 та № 3831-2 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” та Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти. Дані закони знаходяться на підписі в Президента України.

Згідно внесених змін передбачається, що заклади професійно-технічної освіти, розташовані на території міста Хмельницького мають фінансуватись з відповідного місцевого бюджету, інші – з обласного бюджету.

На що для обласного бюджету та бюджету міста Хмельницького передбачений додатковий фінансовий ресурс з державного бюджету в сумі 76,7 млн. грн. (40% до потреби), з якого для обласного бюджету – 54,5 млн. грн. та бюджету міста Хмельницького – 22,2 млн. гривень.

Виділення вказаних коштів дасть можливість забезпечити фінансовим ресурсом утримання 21 закладу професійно-технічної освіти, які підлягають до фінансування з обласного бюджету, на 80% від потреби.

З метою забезпечення належного утримання даних закладів необхідно вжити заходів щодо модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів з урахуванням необхідності їх укрупнення та здійснення підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб регіону та ринку праці, а також скорочення чисельності працівників, як того вимагає стаття 27 Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”.