10.02.2016 — 16:03

Введена в експлуатацію новозбудована підстанція “Прибузька”

Важливою подією для енергетиків ПАТ “Хмельницькобленерго” та жителів міста Хмельницький стало введення в експлуатацію підстанції 110/10 кВ «Прибузька».

DSC_009810 лютого за участі першого заступника голови облдержадміністрації Василя Процюка, голови обласної ради Михайла Загородного, міського голови Олександра Симчишина, генерального директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександра Шпака, представників енергетичної галузі, засобів масової інформації  відбулась урочиста церемонія введення в експлуатацію підстанції «Прибузька».

Будівництво даної підстанції було передбачено «Схемою розвитку мереж 110 кВ в м. Хмельницькому на період до 2015 року» та включено в «Програму розвитку електричних мереж напругою 35-110 кВ на 2012-2015 роки ПАТ «Хмельницькобленерго», і погоджено Хмельницькою обласною державною адміністрацією.

Підстанція є унікальною за своїми технічними рішеннями та відповідає рівню 21-го століття.

Наразі обсяги житлового будівництва у м. Хмельницькому щороку зростають (лише за 2015 рік введено в експлуатацію 58 житлових будинків, загальною площею 217 тис. кв. м), існуюча схема міського кільця ліній електропередач в повній мірі не задовольняла потребу в якісному, надійному та безперебійному електропостачанні.

DSC_0124Тому, введена в експлуатацію підстанція «Прибузька» дозволить підвищити надійність електропостачання та якість електроенергії для зростаючого навантаження існуючих споживачів центральної частини міста, мікрорайонів Заріччя, Ближніх Гречан та Дубово, скоротить довжини кабельних ліній 10 кВ і, відповідно, знизить втрати електроенергії, а також розвантажить підстанції 110 кВ Центральна, Дубово та Заріччя.

Крім того, підстанція «Прибузька» дасть можливість подальшого розвитку електромереж 10 кВ міста Хмельницького, сприятиме підвищенню соціальної функції електричної енергії та створенню комфортних умов для життя мешканців міста.DSC_0085

За успішну реалізацію проекту та введення в експлуатацію підстанції «Прибузька» Василь Васильович нагородив відзнакою обласної державної адміністрації трудовий колектив та генерального директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександра Шпака.

Довідка:

Підстанція обладнана автоматизованою системою управління технологічними процесами з виведенням інформації на монітор чергового диспетчера оперативно-диспетчерської служби. Передача даних з нижнього рівня до верхнього рівня АСУ ТП здійснюється  по каналах цифрового зв’язку.

Облік спожитої електроенергії заведено в єдину систему АСКОЕ.

На підстанції встановлено імпортне обладнання 110 кВ та 10 кВ кращих світових виробників, яке вперше застосовувалось в Україні, – китайських компаній Shandong Taikai Power Engineering Co., Ltd та NR Electric Co., Ltd.

Shandong Taikai Power Engineering Co., Ltd – одна з провідних державних компаній Китаю, що має понад тридцятирічний досвід виробництва високовольтного обладнання до 550 кВ. Компанія виконує замовлення для об’єктів електричних мереж, ТЕС, ГЕС, станцій з парогазовими установками та підрядником міжнародних об’єктів.

Ltd та NR Electric Co., Ltd – входить в ТОП 5 світових постачальників систем управління та РЗА та є світовим лідером в галузі цифрових підстанцій. Ltd та NR Electric Co., Ltd займає понад 45% китайського ринку цифрового захисту, автоматизації та управління ля енергосистем напругою 220 кВ та вище.