28.03.2017 — 17:52

Хмельницька область – серед лідерів по розрахунках за спожиту енергію

Сьогодні т.в.о. першого заступника облдержадміністрації Олег Гуменний взяв участь у відеоселекторній нараді з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо підсумків опалювального сезону та впровадження тарифної децентралізації. Головував на нараді  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Як зазначив Геннадій Зубко, опалювальний сезон підійшов до завершення, незважаючи на виклики, які стояли перед підприємствами теплокомуненерго. Тому головне завдання, що стоїть перед органами влади та комунальними підприємствами – не допустити  зайвого використання енергії для того, щоб вона була спожита ефективно. Віце-прем’єр наголосив на необхідності максимально ефективно використати всі можливості для ремонту мереж, обліку, виконання інвестиційних програм та впровадження заходів з енергоефективності у  міжопалювальний підготовчий період.

Під час селектору, Віце-прем’єр-міністр окремо зупинився на питанні розрахунку областей за спожиту енергію. Серед лідерів названі Рівненська, Черкаська, Сумська, Полтавська, Хмельницька області. Серед аутсайдерів – місто Київ, Волинська, Тернопільська, Харківська і Запорізька області.

Геннадій Зубко зазначив, що найближчим часом в дію вступлять норми Закону №1730 («Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії»).

Згідно цього нормативного акту з 1 квітня почне працюв ати Реєстр підприємств тепло- та водопостачання, які зможуть врегулювати заборгованість перед НАК «Нафтогаз» за спожиті енергоносії і розпочати процес реструктуризації боргів. В процесі реструктуризації будуть списані штрафи і пені за спожиту енергію та надаватимуться субвенції від держави для зменшення боргових зобов’язань підприємств.

На завершення наради Геннадій Зубко відповів на запитання, що цікавили представників областей.

Як повідомили в  управлінні житлово-комунального господарства облдержадміністрації, опалювальний сезон в області підходить до завершальної стадії.

У зв’язку із значним потеплінням вже з 20 березня опалювальний сезон завершився для мешканців м.Кам’янця-Подільського, де владою міста прийнято рішення про відключення від теплопостачання житлових будинків,  а дитячі садочки, школи та лікарні продовжують опалюватись.

Станом на 27 березня  2017 року в області тепло надають 669 комунальних та відомчих котелень (99,4%). На 80,2%  опалюються  житлові будинки (4140) та стовідсотково дитячі садочки (683), лікарні(72) і  школи (717).

Загалом опалювальний сезон в області проходить у сталому режимі, забезпечено оперативне реагування на скарги від населення. Ситуація цілодобово відслідковується диспетчерськими службами та відповідними органами влади на місцях.

 В області не зафіксовано жодного випадку відключення споживачів від систем теплопостачання на тривалий час з технічних причин.

Головам РДА і МВК рекомендовано дотримуватися вимог нормативно-правових актів в частині закінчення опалювального сезону при умові досягнення середньодобової температури зовнішнього повітря +80С протягом трьох діб.