28.03.2017 — 17:44

На засіданні колегії обговорили питання дотримання вимог чинного законодавства щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах області

З метою виконання доручення голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука, прийнятого за підсумками розгляду на засіданні колегії питання про стан дотримання вимог чинного законодавства щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах області, фахівцями ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області спільно із спеціалістами Департаменту освіти і науки, представниками органів влади, місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад на місцях, в період з 16 по 23 березня 2017 року були повторно обстежені школи в ряді міст та районів області.

Про результати цієї роботи на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації доповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ігор Баланюк.

 

Як зазначив Ігор Михайлович, на території області знаходиться 751 загальноосвітній навчальний заклад. Охоплено гарячим харчуванням учнів 1-4 класів 99%, 5-8 класів 73,4%, 9-11 класів 73,4%, забезпечують дітей буфетною продукцією лише 4 заклади.

В окремих із перевірених раніше в школах відмічаються позитивні зрушення та переміни в організації харчування дітей. Зокрема, в загальноосвітніх навчальних закладах сіл Довжок, Кадиївці Камянець-Подільського району, вирішені питання забезпеченості харчоблоків холодильним обладнанням, належного зберігання продуктів харчування, відбору та зберігання добових проб страв, ведення необхідної документації. Покращено умови дотримання правил особистої гігієни учнів.

В Маківський НВК (загальноосвітній школі І-ІІст. – колегіум) Дунаєвецького району – проведено заміну столового посуду, заведена та ведеться необхідна документація.

В НВК с. Ладиги Старокостянтинівського району – виконані роботи по забезпеченню харчоблоку гарячою проточною водою, придбано достатню кількість миючих та дезінфікуючих засобів. З врахуванням вимог, перероблено та узгоджено перспективне меню.

З метою покращення санітарно-гігієнічного стану харчоблоків шкіл в селах Самчики, Ладиги цього ж району, а також в НВК селища Віньківці, влітку 2017 року заплановано проведення капітальних ремонтів та придбання необхідного обладнання.

В буфетах загальноосвітніх шкіл №№6,7 м. Старокостянтинова та с. Новоселиця Полонського району не виявлено заборонених харчових продуктів.

В загальноосвітній школі села Плесна (І-ІІІ ст.) Шепетівського р-ну закуплено необхідну кількість столового посуду. Виділені кошти для купівлі посудомийної машини.

В навчальному закладі села Пархоминці (І-ІІІ ст.) Хмельницького району – проведено капітальний ремонт виробничих приміщень харчоблоку та частково закуплено технологічне обладнання і т.д.

Разом з тим, під час проведення обстежень шкіл, встановлено ряд порушень нормативно-правових документів, зокрема дотримання вимог поставок харчових продуктів та сировини, їх зберігання, виготовлення страв, а також санітарно-гігієнічного стану харчоблоків, що негативно впливає на повноцінність, якість та безпечність харчування дітей і може стати причиною спалахів гострих кишкових інфекцій.

В окремих навчальних закладах області залишається незадовільною система постачання і прийому продуктів харчування та сировини. Це стосується Мукша-Китайгородської, Кадиївецької, Довжоцької та інших загальноосвітніх шкіл Кам’янець-Подільського району, в які документи, що засвідчують походження, безпечність та якість продуктів, їх постачальником надаються всього один або два рази на місяць, тоді як ці продукти в школи надходять регулярно 1-2 рази на тиждень. Тобто, фактично вони приймаються без супровідних документів. Це створює умови постачання неякісних і навіть небезпечних продуктів та сировини. До того ж, в Мукша-Китайгородській загальноосвітній школі Кам’янець-Подільського району, в документах на поставки зазначаються ковбасні вироби вищого ґатунку, а фактично отримуються і зберігаються нижчі за якістю, тобто фальсифікуються.

Незадовільна ситуація в Летичівському та Городоцькому районах, де до цього часу не вирішене належним чином питання регулярного постачання в школи харчових продуктів. В результаті, на харчоблоці загальноосвітньої школи І ст. м.Городка, в холодильнику зберігається заморожене молоко з невідомою датою виготовлення та кінцевого терміну реалізації, яке, напевно використовується для харчування дітей, але вже після розморожування. Це ризик отруєння школярів.

Незважаючи на вимоги санітарних норм і правил, інших нормативно-правових документів, доручення Голови Хмельницької обласної державної адміністрації, під час обстежень, в буфетах ряду загальноосвітніх шкіл міст Красилова (№№1,3), Хмельницького, селища Летичів (НВК №1 ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей), знову виявлені заборонені харчові продукти та напої, які містять консерванти, що негативно впливають на здоров’я.

Також Ігор Баланюк зазначив, що неможливо навіть вести мову про повноцінне, збалансоване харчування оскільки його вартість в багатьох школах області коливається від 5,0 грн.- в Городоцькому районі, до 5,5 грн.- у Віньковецькому та Новоушицькому районах, 6,0 грн. – у Ізяславському, 6,6грн. – у Хмельницькому, 7 грн. – Шепетівському, 8,0 грн. – Деражнянському, від 6,5 до 10,0 грн. – в Полонському районах і т.д. А тому, всупереч державним вимогам, в раціоні дітей багатьох шкіл області відсутні обов’язкові риба, яйця, кисломолочні продукти, такі, як кефір, сир і навіть звичайне молоко.

Окрім того посадовець висловив стурбованість тим фактом,  що з вини відповідальних посадових осіб, в окремих шкільних їдальнях, зокрема міста Хмельницького (Хмельницький ліцей №17, колегіум ім. В.Козубняка,  ЗОШ І-ІІІ ст. №№ 1, 27, 30),  Красилова (ЗОШ І-ІІІ ст. №№ 2, 3),  та Красилівського району, міста Городка (ЗОШ І-ІІІ ст. №4, ЗОШ І ст.) та Городоцького району, а також інших районах області – не витримуються встановлені норми харчування на одну дитину, що передбачені Постановою КМУ, іншими нормативними документами для різних вікових груп дітей.

Під час обстежень шкіл встановлені інші порушення, в тому числі санітарного законодавства. Зокрема, на харчоблоці (ЗОШ І-ІІІ ст.) гімназії №5 міста Ізяслава виявлені продукти харчування з простроченими термінами реалізації, що може призвести до захворювань дітей на гострі кишкові інфекції або отруєння. В багатьох їдальнях загальноосвітніх шкіл області, при безконтрольності відповідальних осіб проводиться прийомка та використання для приготування страв дітям замороженого курячого філе та тушок, що категорично заборонено. Це загроза поставок несвіжої, низької за якістю та харчовою цінністю і навіть, можливо небезпечної для здоров’я дітей продукції. Можна використовувати тільки свіже або охолоджене м’ясо.

Відомо, що якісну і головне безпечну страву проблематично приготувати при відсутності на харчоблоці належних санітарно-гігієнічних та технологічних умов.

Однак, перевірка показала, що потребують негайного проведення ремонту харчоблоки цілого ряду навчальних закладів, зокрема: селища Віньківці (НВК І-ІІІ ст.) та села Дашківці Віньковецького р-ну(НВК І-ІІІ ст.-ліцею), міст Деражня (ЗОШ №1 І-ІІІ ст.), Полонного (ЗОШ І-ІІІ ст.№3), які знаходяться в незадовільному  санітарному стані стані.

Вкрай недостатньо виробничих приміщень на харчоблоках окремих шкіл міст Кам’янець-Подільський (навчально-реабілітаційного центр), Хмельницький (колегіум ім. В.Козубняка, ліцею №17),    Красилів (ЗОШ №3 І-ІІІ ст.)  та Красилівського району,   Городка (ЗОШ І ст.),  Віньковецького (НКВ с.Майдан-Олександрівський) та  Дунаєвецького районів (Рудська ЗОШ І-ІІ ст.). Це призводить до порушення технології приготування страв, пересікання сирої та готової продукції, що несе загрозу бактеріального забруднення і може стати причиною захворювання дітей на гастроентероколіт, сальмонельоз, дизентерію.

В ході обстежень також встановлені факти порушення товарного сусідства зберігання сирих та готових харчових продуктів на окремих харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема міста Старокостянтинова (ЗОШ №7),   Деражні (ЗОШ №3 І-ІІІ ст.),  Городка (ЗОШ І ст.),  селища Летичів (НВК №1 «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцею»), сіл Лісоводи (ЗОШ І-ІІІ ст.) Городоцького району,  Рудка (ЗОШ І-ІІ ст.) Дунаєвецького району, Суслівці (ЗОШ І-ІІІ ст.) Летичівського району, Крачанівка (ЗОШ І-ІІ ст.) Полонського району. Це є причиною того, що на згаданих об’єктах вкрай  недостатньо холодильного обладнання.

На харчоблоці школи с.Вербка (ЗОШ І-ІІ ст.) Летичівського р-ну, або у виробничих цехах харчоблоків сіл Дашківці (НВК І-ІІІ ст.) Віньковецького р-ну, с.Копачівка (НВК І-ІІст.) Деражнянського р-ну, с.Гвардійське (НВК) Хмельницького району, с.Васьківці (ЗОШ І-ІІст.) Ізяславського району – відсутня холодна проточна вода, а в окремих  школах міста Хмельницького (ЗОШ І-ІІІст. №№1-15, гімназії №17), села Судилків (ЗОШ І-ІІІст.) Шепетівського району, Самчики (ЗОШ І-ІІІст.) Старокостянтинівського району – недостатньо гарячої проточної води. На день обстеження на харчоблоках навчальних закладів міст Деражня (ЗОШ І-ІІІ ст. №№1, 3), Старокостянтинів (ЗОШ №7,6),  сіл Дашківці (НВК І-ІІІ ст.-ліцей), Майдан- Олександрівський (НВК І.-ІІІ ст.)  Віньковецького району, Копачівка (НВК І-ІІст.) Деражнянського району Зеленокуриловка, Пижівка Новоушицького району  – недостатньо та потребують заміни мийні ванни. Вказані порушення призводять до неякісного миття технологічного обладнання, кухонного, столового посуду та інвентарю.

Ігор Баланюк зазначив,  що в багатьох загальноосвітніх навчальних закладах області не створені належні умови та порушуються правила миття обробки яєць, а це становить небезпеку для здоров’я школярів, оскільки може призвести до бактеріального забруднення готових страв та виникнення захворювання дітей на сальмонельоз

Також він зауважив, що практично у всіх обстежених школах значна частина зношеного кухонного посуду та інвентарю потребує заміни.

Ще одне загальним порушення, на яке звернув увагу Ігор Михайлович – це  відсутність належного порядку отримання та зберігання документів на продукти, ведення журналів виконання норм харчування, бракеражу готової продукції та сировини, тощо в значній кількості перевірених шкіл.

Посадовець окремо зупинився недоліках, виявлених під час перевірки санітарно-гігієнічного стану харчоблоку Городоцької ЗОШ І ст. На момент обстеження він перебував в антисанітарному стані, починаючи із відсутності умов дотримання правил особистої гігієни учнями (в умивальниках відсутнє мило, брудні рукомийники). На харчоблоці в одному приміщенні зберігаються овочі, сипучі продукти, хліб, встановлені холодильні камери, особисті речі персоналу – і тут же готуються салати. Хліб нарізається на брудному столі. Сировина та готові харчові продукти, які використовуються для приготування страв обробляються на одному і тому ж столі. Каструлі з готовою їжею зберігаються на підлозі поряд з інвентарем для прибирання. Персонал не в достатній мірі ознайомлений із правилами миття посуду, розділового інвентарю, а тому він миється не якісно. Як зазначив представник Держпродспоживслужби, такий об’єкт, а також страви, виготовлені на ньому – є потенційною загрозою для здоров’я дітей.

На завершення Ігор Баланюк констатував, що перевірка засвідчила значні проблеми в організації харчування дітей. Він наголосив, що потрібно в найкоротший час прикласти зусилля для їх вирішення, адже запорукою цього є здоров’я  дітей.