29.03.2017 — 18:14

Відбувся обласний семінар-практикум для організаторів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”)

Сьогодні у Хмельницькому відбувся обласний семінар-практикум для організаторів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) в містах, районах, територіальних громадах Хмельницької області Технології впровадження Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри ’’Сокіл” (’’Джура”) в системі освіти”.

Участь в заході взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, радник Віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань, секретар Координаційної ради з питань розвитку козацтва при Кабінеті Міністрів України Юрій Палієв, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Сергій Неділько, начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді і спорту України Микола Ляхович, представники Департаментів освіти і науки, молоді і спорту облдержадміністрації, райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, а також громадських організацій.

Вітаючи учасників семінару, Валерій Олійник зауважив, що в сучасних суспільно-політичних реаліях та умовах зовнішньої агресії з боку Росії, спрямованої на знищення України як самостійної і суверенної держави, національно-патріотичне виховання є пріоритетним питанням. Він підкреслив, що сьогоднішній семінар є унікальною можливістю не тільки зібратись разом, обмінятися досвідом, новими напрацюваннями, досягненнями, а й обговорити наболілі питання та проблеми. Посадовець висловив подяку організаторам та учасникам семінару-практикуму за надану можливість поспілкуватися з колегами та збагатитися новими знаннями.

“Дітей треба виховувати з дня народження їх батьків,” – процитував Сергій Неділько відомий відомий вислів, наголошуючи на важливості національно-патріотичного виховання для України. Він наголосив, що національно-патріотичне виховання – це, перш за все щоденна системна робота, що повинна проводитися на рівні закладів освіти. Саме дитячо-юнацька військово-патріотична гра ’’Сокіл” (’’Джура”) надає можливість активно залучати молодь до заходів, що дають змогу привернути увагу до проблем становлення нашої державності, боротьби за незалежність, відновлення та збереження історичної пам’яті та надбань народу, формуванню у дітей високого сенсу життя, глибокої любові до нації, самовідданого служіння Батьківщині. Районні, обласні та всеукраїнський етапи гри мають на меті показати результати саме такої роботи. “Україна багато років дивилася на себе чужими очима: російськими, польськими… Або національно-патріотичне виховання стане пріоритетним, або ми не матимемо нічого,” – сказав Сергій Вікторович.

Посадовець зазначив, що основоположною ідеєю гри “Сокіл” (“Джура”) є різнобічний розвиток дитини: у спорті, краєзнавстві, історії на принципах патріотизму та національної самосвідомості. Також Сергій Неділько зазначив, змагальний елемент гри на рівні районних та обласних етапів, що є дуже важливим, однак не головним. Ці заходи мають бути направлені на згуртування учасників гри, пробудження духу єдності та братерства, адже філософія гри саме у побратимстві, спочатку у роях, потім у куренях, і т.д.

Аналізуючи досвід проведення гри “Сокіл” (“Джура”) у минулі роки, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді наголосив на необхідності здійснення контролю за координацією між структурами, відповідальними за організацію районних та обласних етапів гри, на рівні керівництва обласних та районних державних адміністрацій, особливо в частині забезпечення фінансування усіх заходів. Також посадовець акцентував увагу, що до штабів гри “Сокіл” (“Джура”) необхідно обов’язково залучати представників громадських організацій.

Начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді і спорту України Микола Ляхович ознайомив учасників семінару із змінами, які найближчим часом відбудуться в нормативно-правовій базі, зокрема, у Типовому положенні про гру, а також детально зупинився на елементах, які з позиції Міністерства, мають бути включені до етапів гри.

Далі Наталя Колесник, т.в.о. директора Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, представила звіт про роботу, що здійснювалася в області в рамках районних та обласного етапу Гра “Сокіл” (“Джура”).

На закінчення семінару учасники у формі “круглого столу” обмінялися пропозиціями щодо активізації впровадження дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Довідково. Гра “Сокіл” (“Джура”) – це комплекс навчально-виховної роботи протягом року, у підсумку якої проводяться фінальні шкільні, районні, міські та обласний етапи. Гра набуває все більшої популярності в області – якщо у 2014 році в обласному етапі гри взяло участь 14 роїв (112 учасників), то у 2016 році – вже 26 роїв (234 учасники).

Свій літопис у системі освіти України дитячо-юнацька військово-спортивна патріотична гра «Сокіл» («Джура») Українського козацтва розпочала у грудні 2003 року, коли побачив світ наказ Міністерства освіти і науки України №855. В навчальних закладах Хмельницької області запроваджуватись почала з 2009 року.