13.04.2017 — 18:11

Хмельниччина серед лідерів по показниках залучення аптек до участі у програмі «Доступні ліки»

Сьогодні у рамках робочої поїздки до Кропивницького Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів селекторну нараду з питань впровадження програми «Доступні ліки» з головами обласних державних адміністрацій.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич, заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник, окремі працівники  Департаменту охорони здоров’я.

Як відомо, 1 квітня 2017 року стартувала урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. У програмі беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23 препаратів. За інші ліки з переліку пацієнт доплачує в середньому 10-30% вартості.

Володимир Гройсман наголосив, що місцева влада зобов’язана забезпечити вчасні розрахунки із аптечними мережами за урядовою програмою “Доступні ліки”, яка передбачає виділення безкоштовних ліків проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми для хронічно хворих, і попередив про персональну відповідальність керівників за можливий саботаж програми.

“Я попереджаю усіх чиновників про персональну відповідальність. Ви маєте, як годинник, розраховуватися з аптечними мережами. Цю програму забезпечення безкоштовними ліками ми запустили один раз і надовго. Вона буде діяти і цього, і у наступних роках. Тому я би хотів, щоб процес взаєморозрахунків був якісним і доступність була забезпечена”, – наголосив Володимир Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, який також взяв участь у нараді, повідомив, що завдяки програмі «Доступні ліки» зниження ціни на деякі препарати навіть у тих аптеках, які не беруть участь в урядовій програмі, відбулося втричі.  «Після запровадження урядової програми «Доступні ліки» ціна на ліки у звичайних аптеках по тих найменуваннях, які ми затвердили, дуже суттєво знизилася. Ми бачимо , що по деяких препаратах, які беруть участь в урядовій програмі, зменшення ціни відбулося втричі», – сказав він.

Павло Розенко також акцентував увагу на необхідності тісної взаємодії керівників органів місцевої влади із МОЗ. Він зазначив, що на сьогодні по всій Україні у програмі доступні ліки беруть участь вже понад 2 тисячі аптек. За оперативними даними, найкращі показники щодо залучення аптек до участі у програмі мають Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська та Хмельницька області.

Особливу увагу на нараді також було приділено забезпеченню проведення  масштабної інформаційної кампанії про урядову програму “Доступні ліки”, з метою повного охоплення цільової аудиторії.

Окремо Прем’єр-міністр заслухав інформацію з регіонів України щодо перших результатів впровадження програми “Доступні ліки” та проблем, з якими стикнулися органи влади.

Доповідаючи про результати введення в дію цієї програми на Хмельниччині, Валерій Олійник зазначив, що кошти на реалізацію програми «Доступні ліки» розпорядженням  голови обласної державної адміністрації передані на місцеві бюджети для подальшого включення до кошторисів центрів ПМСД.

З метою впровадження проекту «Доступні ліки» в області сформовано реєстр розпорядників бюджетних коштів, що прийматимуть участь у програмі відшкодування лікарських засобів. Сформований та щоденно доповнюється перелік аптечних закладів, що здійснюватимуть відпуск лікарських засобів, вартість яких буде відшкодовуватись. Центрами ПМСД уже укладено 106 договорів з суб’єктами господарювання (180 аптечних пунктів) про відшкодування витрат, понесених у зв’язку з відпуском лікарських засобів, вартість яких повністю чи частково відшкодовуються. Робота з  укладення нових договорів триває, такі аптечні заклади  будуть вноситись  Департаментом до реєстру. У всіх ЦПМСД розпочато виписку рецептів та відпуск аптечними закладами наявних лікарських засобів.