20.04.2017 — 09:30

Фахівці Управління Держпраці провели лекції для студентів Хмельницького політехнічного коледжу

 

В рамках проведення Дня охорони праці для студентів Хмельницького політехнічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка» на базі обласної універсальної наукової бібліотеки начальником Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексієм Глушаковим та начальником відділу з питань гігієни праці Оленою Токар прочитано лекції на тематику охорони праці та гігієни праці.

Серед основних питань, які були обговорені зі студентською молоддю, – формування культури охорони праці майбутніх працівників, їх активну життєву позицію щодо власного життя та власної безпеки, свідоме дотримання правил безпеки на виробництві, вагоме місце у вихованні якого займають середні та вищі навчальні заклади, що готують робочий потенціал нашої держави.

Одними із обговорених тем стала безпечна поведінка працівників у професійній діяльності, питання трудової мотивації, що напряму впливає на безпеку праці, роль гігієни праці. Розглянуті питання відповідності робочих місць санітарно-гігієнічним вимогам, забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту, основні аспекти профілактики професійних захворювань, а також питання офіційного працевлаштування та гідних умов праці.

Під час лекції представники Управління Держпраці звернули увагу студентів на порядок оформлення трудових відносин, роз’яснили, що роботодавець до початку роботи зобов’язаний роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору. Також має ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором. Визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами. Проінструктувати його з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Інформаційно:

Хмельницький політехнічний коледж Національного університету “Львівська політехніка” здійснює підготовку на основі базової загальної середньої освіти  та на основі повної загальної середньої освіти за спеціальностями: «Розробка програмного забезпечення», «Обслуговування та ремонт автомобілів i двигунів», «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж», «Обслуговування верстатів з програмним управлінням i робототехнiчних комплексів», «Економіка підприємства», «Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях», «Організація виробництва».