17.02.2016 — 15:35

Інформація щодо вирішення в районах та містах області питання фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян

88938_1Протягом минулих років відшкодування втрат перевізникам за пільгові перевезення окремих категорій громадян проводилось за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, обсяг якої для області щорічно передбачався законом України про державний бюджет.

Законом України від 25 грудня 2015 року «Про Державний бюджет України на 2016 рік» субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян не передбачено.

Статтею 89 «Бюджетного кодексу України» визначено, що до видатків, які здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад належать видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Органами місцевого самоврядування області відповідно до чинного законодавства приймаються рішення про виділення коштів з місцевих бюджетів для компенсації пільгового перевезення окремих категорій громадян.

Так, за оперативною станом на 17.02.2016 року інформацією структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів рішеннями сесій районних та міських рад у місцевих бюджетах затверджено кошти на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян перевізникам затверджені кошти на відшкодування втрат перевізникам у 7 районах та в 5 містах обласного значення на суму 29,6 млн. гривень.

Планується затвердити кошти на відшкодування втрат перевізникам у 8 районах (Білогірському, Волочиському, Городоцькому, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Полонському, Теофіпольському) та м. Старокостянтинові на суму 5,7 млн. грн., а також у Деражнянському та Ізяславському районах.

Згідно з рішенням 4 позачергової сесії Хмельницької районної ради від 13.01.2016 року №1-4/2016 затверджено «Спільну програму об’єднаних громад Хмельницької районної ради щодо надання щомісячної адресної грошової допомоги пільговим категоріям громадян на проїзд автомобільним транспортом на приміських маршрутах Хмельницького району на 2016 рік», відповідно до якої на І квартал 2016 року затверджено кошти у сумі 0,9 млн. гривень. Зазначена допомога передбачена окремим категоріям пільговиків, які зареєстровані в населених пунктах Хмельницького району.

На сесіях районних рад у Чемеровецькому та Ярмолинецькому районах будуть розглядатися програми щодо надання адресної грошової допомоги пільговикам.

По області укладено 78 договорів з перевізниками, які здійснюють пільгові перевезення окремих категорій громадян. Не укладені договори у Білогірському, Городоцькому, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Полонському, Славутському, Чемеровецькому, Ярмолинецькому районах та м.Хмельницькому.

Структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів проведено 91 зустріч з представниками громадських організацій, громадських об’єднань автоперевізників, які здійснюють перевезення пасажирів на відповідній території, щодо врегулювання перевезення пільговиків до вирішення питання про виділення субвенції з державного бюджету України на ці цілі.

Робота щодо укладення договорів з перевізниками продовжується.