04.05.2017 — 18:02

Захист вітчизняної культурної і духовної спадщини Хмельниччини

«Відтворення історичного середовища м. Старокостянтинова» – тема круглого столу, що відбувся 27 квітня 2017 року у приміщені Замку князів Острозьких, що у місті Старокостянтинові.

Одним із стратегічних пріоритетів політики національної безпеки України є захист вітчизняної культурної і духовної спадщини шляхом збереження і розвитку духовних і культурних цінностей суспільства.

Історичне населене місце — згідно з українським законодавством це місто, селище чи село, яке зберегло повністю або частково свій історичний ареал з об’єктами культурної спадщини і пов’язані з ними розпланування та форму забудови, типові для певних культур або періодів розвитку.

У наш час зростає інтерес до міського туризму, викликають зацікавленість автентичність, місцева культура та історія, а отже стають популярними подорожі, які поєднують відпочинок і розваги з вивченням культурних та історичних принад.

Для подальшого розвитку туризму в історичних місцях області важливим є впровадження таких заходів: 1) створення готельної, транспортної та сервісної інфраструктури історичних місць; 2) формування характерних туристичних продуктів; 3) розвиток місцевих інститутів підтримки туризму; 4) пошук і залучення зовнішніх та внутрішніх ресурсів; 5) синхронізація зусиль стратегічних партнерів – держава, місцеве самоврядування, бізнес.

Список історичних населених місць Хмельницької області, затверджений  Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 878

 

Історичне населене місце або першої писемної згадки Дата заснування Історико-архітектурний опорний план (визначені історичні ареали)
 місто Хмельницький початок XV століття
смт. Антоніни, XVIII століття
смт. Білогір’я друга половина XIV століття є
місто Волочиськ 1463 є
місто Городок 1362 є
смт. Гриців XI-XII століття
місто Деражня початок XVI століття є
місто Дунаївці 1403 є
місто Ізяслав кінець XIII-XIV століття є
місто Кам’янець-Подільський кінець XII століття-початок XIII століття є
місто Красилів 1444
смт. Летичів XIII століття є
смт Меджибіж 1146
смт Нова Ушиця 1439
місто Полонне 1171
смт Сатанів початок XV століття є
місто Славута XVII століття є
смт Смотрич XIV століття
смт Стара Синява XVI століття є
місто Старокостянтинів XVI століття є
смт Чорний Острів 1366
місто Шепетівка 1594 є
смт Ямпіль, X століття
смт Ярмолинц 1400

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації