19.05.2017 — 12:45

У МОЗ провели селекторну нараду з регіонами щодо ситуації із захворюваністю на кір

18 травня у Міністерстві охорони здоров’я України під головуванням заступника Міністра Оксани Сивак проаналізували ситуацію в державі щодо захворювання населення на кір.

В.о.начальника Управління громадського здоров’я МОЗ Наталія Півень повідомила, що епідситуація щодо кору в України загострюється внаслідок розповсюдження хвороби з Румунії та початку циклічного підйому цієї хвороби на нашій території.

Керівник ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу за захворюваністю МОЗ України» Роман Родина додав, що підйом захворюваності на кір традиційно відбувається раз на 5-6 років. На сьогодні, за даними цього Центру, в державі уже зафіксовано 172 випадки кору проти 8 за аналогічний період минулого року. Високі рівні захворюваності реєструються у Київській, Івано-Франківській та Одеській областях. Поодинокі випадки зафіксовані і в інших регіонах. Тому всім областям України необхідно бути готовими до цього.

Крім того, було наголошено, що вакцин вистачає і регіони уже отримали 500 тисяч доз вакцини проти кору. Ще 460 тисяч доз за кошти 2015 року надійшли до «Укрвакцини» і незабаром будуть розподілені по регіонах. Загалом по державі середній показник охоплення вакцинацією дітей становить 24%. Проте роботу у цьому напрямку важливо динамічно продовжувати.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська підкреслила, що кір належить до небезпечних недуг з високим ступенем зараження. Хворіти на нього можуть як діти, особливо не щеплені, так і дорослі, у яких хвороба протікає, як правило, у важкій формі.  Враховуючи близькість до областей, де хвороба набула поширення, Хмельниччині варто бути готовою до захворювання населення на кір.

За словами Тетяни Петрівни, у Хмельницькій області надзвичайно висока захворюваність на кір реєструвалась у 2006 році, коли захворіло понад 1,5 тисячі людей. У наступні роки ця недуга в області не фіксувалась, а у 2012 році на кір захворіли 246 осіб, у 2013 році – 208, 2014 році – 232 особи, з них 90 дорослих.

Основним методом захисту від кору є щеплення. На сьогодні Україна повністю забезпечена якісною вакциною «Пріорікс» виробництва Бельгії. Вакцинації підлягають діти 1-2 років життя з подальшою ревакцинацією у 6-7 років. Показники щеплень дітей області проти кору відповідають планам. Однак, через напружену епідеміологічну ситуацію, літні канікули і перебування дітей на відпочинку темпів роботи збавляти не варто.

Тетяна Косовська підтвердила, що у нашій області вакцини від кору цілком достатньо. Тим більше, що, за інформацією МОЗ, наприкінці місяця має надійти додаткова партія вакцини.

Зважаючи на підйом захворюваності на кір в інших областях та високу ймовірність його поширення на Хмельниччині, Департамент охорони здоров’я спільно з  ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендують населенню проводити щеплення від цієї недуги у центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання дитини. Важливо також своєчасне звернення батьків хворих дітей та дорослих хворих за медичною допомогою при захворюванні та недопущення контакту здорових осіб із хворими на кір.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я