06.06.2017 — 15:45

Відбувся семінар по впровадженню на виробництві харчових продуктів міжнародної системи безпечності НАССР

1 червня у місті Вінниці відбувся семінар на тему “Нове харчове законодавство. Офіційний контроль операторів ринку. Права та обов’язки компетентного органу та операторів ринку. Практичні аспекти” для представників підприємств Хмельниччини та Вінниччини, діяльність яких пов’язана з виробництвом харчових продуктів. Семінар  проводився експертами зазначеного проекту спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України за сприяння Департаментів агропромислового розвитку Вінницької та Хмельницької обласних державних адміністрацій.

В роботі семінару взяли участь керівник проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Тоні Вілл (Великобританія), заступник керівника проекту – старший експерт з питань європейського законодавства Яна Добідовська, експерт з НАССР та простежуваності проекту Юрій Оглашенний, головний спеціаліст відділу технологій виробництва харчових продуктів Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Марина Глухова, представники окремих структурних підрозділів Хмельницької та Вінницької облдержадміністрацій.

Під час семінару були обговорені питання застосування нового харчового законодавства відповідно до запровадження системи НАССР, здійснення державного контролю за виробництвом продуктів харчування, оцінки основних ризиків виробництва та принципів категоризації потужностей, а також процедур проведення обліку та аудиту сільськогосподарських підприємств. Увагу операторів ринку з виробництва харчових продуктів звернули на обов’язковість впровадження на виробництві міжнародної системи безпечності харчових продуктів НАССР.

Довідково. Система НАССР (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.– це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Відповідно до Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, а також інших нормативно- правових актів усі оператори ринку з виробництва харчових продуктів та напоїв в Україні починаючи з 20 вересня 2017 року і закінчуючи 20 вереснем 2019 року зобов’язані впровадити в себе на виробництві вищезазначену міжнародну систему безпечності харчових продуктів.

На сьогодні в області, за сприяння обласної державної адміністрації та Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації активно вживаються заходи по впровадженню та застосуванню процедур, заснованих на принципах НАССР молокопереробні та м’ясопереробні, хлібопекарські, цукрові, пивоварні підприємства.

Станом на 1 січня 2017 року в стадії впровадження та застосування принципів НАССР перебувають 35 підприємств харчової та переробної промисловості області, зокрема: в молочній галузі – 8 підприємств, в м’ясній галузі – 12, в пивоварній галузі – 2, в цукровій галузі – 5, в хлібопекарській галузі – 8 підприємств.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації