15.06.2017 — 18:23

Мешканцям області виплатять близько 68 млн. гривень невикористаної субсидії

Сьогодні голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та т.в.о.першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний взяли участь у відеоселекторній нараді, яку провів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

На нараді обговорили питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення з 1 січня 2017 р. мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, та хід виконання постанови Кабінету Міністрів України щодо виплати громадянам невикористаних сум житлових субсидій.

Павло Розенко поінформував учасників наради про результати реалізації рішення Уряду про підвищення рівня мінімальної заробітної плати. Зокрема, він зазначив, що кількість людей, що отримували заробітну плату менше 3200 грн у квітні місяці зменшилась у порівнянні з січнем на 300 тисяч. Також Павло Валерійович акцентував увагу на тому, що у порівнянні з минулим роком темпи зростання заробітної плати перевищили темпи інфляції, реальна заробітна плата зросла за 4 місяці 2017 року на 20%.

Посадовець повідомив, що згідно останніх даних, не справдились і песимістичні прогнози критиків цієї ініціативи Уряду щодо значного зменшення кількості підприємців. Незважаючи на те, що на початку року близько 380 тисяч ФОП припинили свою діяльність, 220 тисяч з них подавали звітність, що жодної діяльності вони не здійснювали, тому не сплачували жодних податків. Зате вже з початку року розпочали свою діяльність близько 120 тисяч ФОП, які реально сплачують єдиний соціальний внесок, податки і збори до бюджетів усіх рівнів.

Також Павло Розенко відмітив суттєве зростання наповнення бюджетів завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати. Так, находження від сплати податку на доходи фізичних осіб склали 62 млрд.грн., що на 35% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, від військового збору отримано 5,5 млрд. грн, що на 31% більше, ніж за цей період 2016 року, надходження від сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування – 67 млрд. грн., що на 17 % більше.

“Це дає можливість говорити про те, що у разі, якщо Верховна Рада підтримає відповідні рішення, у нас буде необхідний ресурс, в тому числі у Пенсійному фонді, на проведення у жовтні місяці індексації пенсій без використання додаткового ресурсу з Державного бюджету України. І це, мабуть, найголовніший ефект від підвищення мінімальної заробітної плати,” – зазначив Павло Валерійович.

Аналізуючи ситуацію із реалізацією ініціативи Уряду щодо монетизації субсидій, зокрема залишку невикористаної субсидії, Віце-прем’єр-міністр повідомив, що на даний час близько 1,5 млн. сімей-одержувачів субсидій внесені в списки на відшкодування субсидій. До 1 липня вони мають бути поінформовані про наявність у них економії, права на монетизацію цього залишку та необхідність подання заяви до управлінь соціального захисту з метою подальшого отримання цих грошей. До 1 вересня має бути у повному обсязі забезпечено виплату коштів.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева більш детально зупинився на окремих проблемних питаннях. Так, висловлюючи свою думку з приводу заходів, що мають бути вжиті з метою забезпечення детінізації бізнесу та легалізації заробітних плат посадовець зазначив: «Уряд поставив за мету досягнути повної детінізації ринку праці, і сьогодні усі необхідні для цього повноваження у місцевих органів влади є в наявності. Саме місцева влада, в першу чергу, зацікавлена у виході бізнесу з тіні, адже це прямо стосується наповнення місцевих бюджетів, до яких зараховується 75 відсотків від надходжень податку на доходи від фізичних осіб», – заявив Міністр.

За його словами, сьогодні у місцевої влади є широкий інструментарій впливу на тих недобросовісних роботодавців, які обкрадають громаду, обкрадають своїх працівників та при цьому спекулюють на питаннях складної економічної ситуації та тиску на бізнес.

«Ті, хто порушують Закон, повинні відчути міру своєї відповідальності. Тому нагадую, що штраф за порушення трудового законодавства про працю передбачений у розмірі до 96 тисяч гривень, а за перешкоджання роботі інспектора штраф становить 320 тисяч гривень. При цьому не самоціль штрафувати заради надходжень від штрафів, але держава повинна забезпечувати дотримання законних прав працівників, пенсіонерів та надходжень фінансового ресурсу від підприємницької діяльності до територіальних громад», – наголосив Андрій Рева.

Окремо міністр порушив питання щодо численних звернень громадян про нарахування неіснуючих заборгованостей надавачами послуг, які аргументують такі дії необхідністю сплати обов’язкової частки платежу за комунальні послуги, що ними надаються. Він зазначив, що до Міністерства надійшла величезна кількість звернень від громадян з цього приводу.

«Хочу чітко прояснити – якщо люди зекономили субсидію, і ця субсидія закриває практично усі розрахунки по газу, то вимога сплати обов’язкової частки платежу – абсолютно не законна. Тому несплата обов’язкової частки платежу, в разі наявності невикористаних сум субсидій, не може бути підставою для нарахування отримувачу боргів», – наголосив Міністр.

Урядовець поінформував, що порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг централізованого опалення та теплопостачання, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- і електропостачання для індивідуального опалення регулюються постановою КМУ №534 від 23 серпня 2016 року.

Так, відповідно до існуючих норм, виникнення заборгованостей можливо лише в трьох випадках:

1. у разі споживання домогосподарством послуг понад встановлені соціальні норми;

2. несплата рахунку за спожитий газ у травні 2017 року;

3. наявна заборгованість на початок опалювального сезону, яка не сплачена отримувачем субсидії протягом опалювального періоду (така заборгованість субсидією не перекривається).

«Але є борги, які створюються штучно газопостачальними організаціями, і їх потрібно контролювати. Тому звертаюся до керівників органів соціального захисту населення, які повинні провести звірку з відповідними постачальниками послуг та інформувати керівництво обласних державних адміністрацій і правоохоронні органи про виявлені порушення з боку таких організацій. Ті, хто намагається нажитися на людях, – повинні притягатися до відповідальності», – резюмував Андрій Рева.

Далі було заслухано узагальнену інформацію Голови Держпраці Романа Чернеги щодо результатів роботи, проведеної його відомством у сфері дотримання трудового законодавства та основних порушень його, виявлених під час проведення перевірок територіальними органами Держпраці.

На завершення наради представники усіх регіонів коротко відзвітували про роботу, проведену в областях для реалізації рішень Уряду щодо виплати мінімальної зарплати та монетизації невикористаного залишку субсидій.

Доповідаючи про заходи, що вживаються на Хмельниччині, Олег Гуменний зазначив, що в області проводиться організаційно-правова робота щодо реалізації Програми житлових субсидій з урахуванням прийнятих змін.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у Хмельницькій області скористалося житловою субсидією 265 тис, сімей.

Підприємствами з газо- та електропостачання передано структурним підрозділам з питань соціального захисту населення списки на 117707 осіб, які мали на рахунках зекономлені суми невикористаної субсидії на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення.

Орієнтовна сума частини невикористаної субсидії, яка підлягатиме монетизації, складатиме близько 68.3 млн. гривень.

З метою інформування населення щодо отримання частини невикористаної суми субсидії готівкою за домовленістю з ПАТ «Хмельницькобленерго», ТОВ «Хмельницькгаз збут», ДП ПАТ «Шепетівкагаз» в платіжних повідомлення тих абонентів, в яких була невикористана сума субсидії, буде зазначено інформацію про необхідність подання до 1 вересня заяви управлінню соціального захисту населення.

Крім того, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення проводиться робота щодо повідомлення зазначених у списках осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, на підставі якої буде проведено виплату частини невикористаної субсидії.

Також Олег Вікторович повідомив, що в області реалізуються заходи щодо підвищення рівня оплати праці та дотримання вимог законодавства у частині мінімальної заробітної плати. За результатами проведених заходів:

– на 392 підприємствах підвищено рівень заробітної плати, і як результат, до бюджетів додатково надійшло 335 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 366 тис. грн. єдиного внеску;

– аналогічна робота проводилась по суб’єктах господарювання-фізичних особах – 304 підприємцями підвищено рівень заробітної плати, до місцевих бюджетів додатково надійшло 83 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 130 тис. грн. єдиного внеску;

– 356 фізичних осіб залучено до державної реєстрації, як суб’єктів підприємницької діяльності, якими додатково сплачено до бюджету 31,8 тис. грн. податків;

– з початку 2017 року до ДФС надійшли повідомлення про прийняття на роботу 32563 найманих працівників, за аналогічний період 2016 року ця кількість складала 25415 осіб;

– протягом січня-травня поточного року виведено з «тіні» 5864 особи.

Т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації наголосив, що вжиті заходи дали можливість зменшити початковий дефіцит в коштах по обов’язкових виплатах із заробітної плати (183,1 млн. грн.) на 112,6 млн. грн. або на 61,5% та збалансувати 13 місцевих бюджетів.