22.06.2017 — 17:52

Навчальний семінар за результатами підсумків ІІІ фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Сьогодні у Новій Ушиці розпочався дводенний навчальний семінар за результатами ІІІ фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

У семінарі взяли участь представники 20 районів Хмельницької області, обласні контактні особи з підтримки місцевої влади в реплікації методології Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та впливу громади на місцевий розвиток, районні координатори Проекту.

Зустрічали гостей керівники району – голова райдержадміністрації Юрій Танасійчук, голова районної ради Олександр Проциш, селищний голова Олег Московчук.

Основна мета ознайомчої поїздки: дати слухачам знання щодо методології впровадження Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», розглянути  можливості впливу громади на  розвиток території в сфері реформи децентралізації та спільного прийняття рішень влади та громади за методологією «знизу – догори».

Як було зазначено, за період дії Проекту МРГ (2008-2017 роки) було реалізовано 143 мікропроекти на загальну суму понад 31 млн. грн. Проект є надзвичайно масштабним і вже охопив усі області України, 24 міста, 200 районів, 800 сіл. Головна його перевага – співфінансування: 75% коштів фінансує ЄС/ПРООН, 20% – місцевий бюджет, 5% – громада.

Координатор МРГ від Хмельницької обласної ради, Микола Панасюк зазначив: «Упровадження Проекту починалось із недовіри громад, але нам вдалось довести, що він є одним із найуспішніших на території України».

Варто зазначити, що Новоушицький район брав участь у другій (2011 рік) та третій (2014 рік) фазах Проекту. За цей час було реалізовано 8 мікропроектів у 7 сільських радах: капітальний ремонт приміщення Березівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (заміна вікон); капітальний ремонт приміщення Вільховецького ДНЗ (заміна покрівлі, вікон та дверей, опалення); капітальний ремонт приміщення Івашковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (заміна покрівлі, вікон та дверей, опалення);  реконструкція водомережі в с. Отроків (ремонт мережі, будівництво каптажу), заміна вікон та дверей на металопластикові у Зеленокуриловецькій, Отроківській та Глібівській школах, капітальний ремонт (заміна вікон та дверей на металопластикові, утеплення горищного перекриття та ремонт підлоги, модернізація системи опалення) приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Куражин.

Надаючи учасникам семінару інформацію про успішність реалізації Проекту у нашому районі, голова райдержадміністрації Юрій Танасійчук відзначив його важливість та його результативність. Посадовець закликав обов’язково подавати заявки та брати участь у Проекті задля покращення життя місцевих громад та розвитку їх інфраструктури.

Під час зустрічі виступили представники районів, які вже успішно реалізували свої мікропроекти. Вони поділились із присутніми досвідом вирішення проблемних питань.

Після обговорення учасники заходу побувають на об’єктах соціальної сфери, де було впроваджено мікропроекти. Зокрема, ознайомляться з  результатами впровадження  мікропроектів з реконструкції водозабору в с. Отроків  та впровадженням енергозберігаючих заходів в школі по заміні вікон на металопластикові, а також з результатами реалізованого мікропроекту з енергозбереження в с.Вільховець по капітальному ремонту покрівлі та системи опалення.

За інформацією Новоушицької райдержадміністрації