23.06.2017 — 11:44

Унікальність природно-заповідної території Хмельниччини – «Мальованка»

З метою збереження, відтворення та раціонального використання біологічного та ландшафтного різноманіття Малого Полісся, яке має важливе природоохоронне, естетичне, наукове, оздоровче, освітнє та рекреаційне значення, в 1999 році на території Шепетівського та Полонського районів Хмельницької області створено регіональний ландшафтний парк «Мальованка» площею 15660,3 га. Завдяки цьому, відповідній території надано статусу території та об’єкта природно-заповідного фонду.

У 2004 році парк було розширено за рахунок земель сільських рад Шепетівського району на 1255,0 га.

У 2002 році рішенням обласної ради затверджено Положення про регіональний ландшафтний парк «Мальованка», а у 2005, у зв’язку із розширенням парку, Положення затверджено у новій редакції.

Регіональний ландшафтний парк «Мальованка» входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною. Це єдина поліфункціональна природно-заповідна територія в північній частині Хмельницької області, яка має велике значення для охорони природи цього своєрідного краю та збереження його біорізноманіття.

Крім того, територія регіонального ландшафтного парку «Мальованка» входить до об’єктів Смарагдової мережі України, що створена з метою збереження природної фауни, флори та оселищ, які охороняються Бернською конвенцією.

З метою забезпечення додержання встановленого режиму охорони та збереження регіонального ландшафтного парку «Мальованка» Департаментом екології та природних ресурсів направлено охоронні зобов’язання землекористувачам (Шепетівське районне спеціалізоване лісокомунальне підприємство, ДП «Шепетівське лісове господарство», ТзОВ «Шепетівський гранкар’єр», Спеціалізоване лісокомунальне сільськогосподарське підприємство «Лісовик» та ПАТ «Шепетівський буто-щебеневий кар’єр») у межах території парку на загальну площу 13590,0115 га, що складає 80 % від площі парку.

На сьогоднішній день Департаментом продовжується робота по визначенню інших землекористувачів (землевласників) у межах РЛП «Мальованка» з метою передачі у подальшому під охорону та дотримання встановленого режиму частини території природно-заповідного фонду з оформленням охоронного зобов’язання відповідно до вимог природохоронного законодавства України.

РЛП «Мальованка» підкреслює природну своєрідність регіону та є єдиним регіональним ландшафтним парком на Хмельниччині. Це край лісів, боліт та озер багатий на різноманітні природні ресурси, які є джерелом для проведення науково-дослідних робіт і базою для екологічної освіти та виховання учнівської та студентської молоді. Незаймана та малоосвоєна природа вабить туристів та відпочиваючих.

Збереження та розвиток такої унікальної природи є ознакою свідомої громади та сильної нації!

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації