29.06.2017 — 11:01

Збірна команда області взяла участь у відбірковому чемпіонаті України з велоспорту на шосе

В околицях туристичного комплексу “Буковель” протягом минулого тижня пройшов чемпіонат України у олімпійських видах велоспорту на шосе. Зі всіх областей країни та європейських кубів з’їхалися кращі українські велосипедисти. Всього вийшло на старт близько двохсот учасників. Серед них і п’ятнадцятеро хмельничан: троє жінок, восьмеро юніорок та четверо юніорів. Перегони проводилися на мальовничій та водночас складній гірській трасі з затяжними підйомами та крутими спусками, на яких швидкість учасників досягала 90 кілометрів на годину.

У перші два дні визначили переможців у індивідуальній гонці на час. У групі “еліта” серед жінок найкраще на вісімнадцятикілометровій дистанції себе проявила Христина Радіонова – посіла дев’яте місце, вона ж у заліку U23 стала третьою. Ніна Грузевич – фінішувала 14-ою (U23 – 4 місце), Вікторія Мельничук – 23-тя. Чемпіонкою ж стала досвідчена МСУМК Євгенія Висоцька з Одеси.

Юніорки у цій дисципліні змагалися на дистанції у десять кілометрів. Наша Вероніка Шуть важку гірську трасу подолала з третім часом і завоювала бронзу чемпіонату України у гонці на час. Дарина Беляк – сьома, Анастасія Калашнік – восьма, Вікторія Лазурко – дев’ята, Еліна Гусельникова – 12-а, Вікторія Ярошенко – 13-та. Нашим юніорам у гонці на час не вдалося скласти конкуренції першій тридцятці українських спортсменів.

У суботу 24-го червня, у передостанній день національної першості було проведено дві групові гонки – серед жінок та серед юніорок. 90 кілометрів виснажливої гірської траси довелося подолати жінкам-еліті. Тринадцятеро гонщиць не зуміли підкорити дистанцію. Дев’ятеро не вклалися у ліміт часу, троє були зняті за відставання, а одна взагалі знепритомніла. Члени збірної команди області Христина Радіонова та Ніна Грузевич витримали напругу гонки та фінішували на 10-й та 12-й позиції, а в категорії U23 посіли друге та четверте місце, відповідно. Тріумфатором змагань стала Євгенія Висоцька, яка і у цьому виді була найкращою.

Юніорки змагалися  на значно коротшій дистанції – 36 кілометрів. Вероніці Шуть вдалося відірватися від основної групи, але пропустивши вперед двох суперниць з Білої Церкви. Протягом гонки у запеклій боротьбі вона намагалась вибороти вище місце на подіумі у Софії Шевченко, яка виграла у неї гонку з роздільним стартом і знову їхала другою. Майже діставала суперницю на затяжних підйомах, але змінити ситуацію так і не вдалося. Вероніка – бронзова призерка чемпіонату України у груповій гонці. За нею, четвертою, фінішну лінію перетнула хмельничанка Анастасія Калашнік, 6-ю – Вікторія Лазурко, 7-ю – Юлія Калинюк, 8-ю – Дарина Беляк, 10-ю -Вікторія Пархомюк, 11-ю – Вікторія Ярошенко. Слід також відмітити, що чемпіонка у обох видах серед юніорок Ольга Кулинич виступає за команду хмельницького спортивного клубу “Веломан Екстрім”.

Юніори у груповій гонці мали подолати 108 кілометрів. Нажаль, представники області Єгор Малик, Ян Терещенко, Андрій Лисюк та Вадим Стецюк не змогли посісти місця у гонці – двоє перевищили ліміт часу та двоє були зняті суддями за відставання.

За підсумками виступів спортсменів було скомплектовано збірні команди України для участі у цьогорічному чемпіонаті Європи, що відбудеться 02-06 серпня у Данії. До складу кандидатів на участь в категорії “U23” увійшли Христина Радіонова та Ніна Грузевич, а у категорії “юніорки” – Вероніка Шуть, Анастасія Калашнік, Вікторія Лазурко.