05.07.2017 — 17:39

Шляхи інтеграції України з НАТО – справа національної безпеки

Взаємини України з Північноатлантичним альянсом сьогодні вже не є справою окремих політиків або громадських діячів. Шляхи інтеграції України з НАТО – це справа національної безпеки, питання вибору моделі розвитку і майбутнього України. Про це під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 20річчя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО сказала Віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України  Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що за результатами соціологічних опитувань за останнє десятиліття кількість тих, хто підтримує курс на інтеграцію з НАТО, зросла більше, ніж у два з половиною рази.  Якби референдум про вступ до Альянсу відбувся зараз, то понад 70% населення України проголосували би за це рішення позитивно.

«Народ України розуміє, що казки про нейтральний статус не мають нічого спільного із суворою реальністю сучасного світу. Народ України, на жаль, на дуже тяжкому досвіді, але також розуміє, що ніякий нейтралітет і ніякі компроміси за рахунок України не врятують нас від агресії. Народ України розуміє, що інтеграція до НАТО – це інтеграція до найбільш міцного безпекового механізму у світі», – наголосила Віце-прем`єр-міністр.

Вона привітала далекоглядне рішення Парламенту 8 червня цього року, в якому народні депутати законодавчо закріпили намір України стати в перспективі членом НАТО: «Та горезвісна позаблоковість, яка роками змушувала нас втрачати час для перетворень, нарешті, пішла в минуле. Ми маємо чітку стратегічну мету. Ми дали потужний сигнал українському суспільству і нашим партнерам у світі. Це було політичне і стратегічне рішення. Це було віддзеркалення цивілізаційного вибору, зробленого саме українським народом».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що Україна повинна докласти максимум зусиль для того, аби втілити в життя зміни, які дадуть нам можливість актуалізувати Бухарестську декларацію Саміту НАТО 2008 року щодо можливого майбутнього членства України в Північноатлантичному альянсі. «Абсолютно все залежить від нас. Адже намір країни, в якій суспільство повністю поділяє демократичні цінності країн-членів Альянсу, намір країни, яка постійно демонструє прогрес у впровадженні західних стандартів, яка вчасно робить необхідні перетворення, – такий намір країни зігнорувати не зможуть навіть ті члени Альянсу, які все ще перебувають під впливом хибного стереотипу умиротворення агресора – Російської Федерації», – підкреслила вона.

Віце-прем`єр-міністр переконана, що від дій України залежить, чи скористаємося ми тими можливостями, які може відкрити процес інтеграції до НАТО. Ці можливості включають побудову сучасних професійних високоефективних Збройних сил, в яких головним організаційним принципом буде збереження життя солдатів, офіцерів і мирного населення під час досягнення цілей військових операцій. Також це можливість синхронізації законодавства з демократичними країнами Альянсу, більшість із яких належать до найбільш потужних економік світу. «Це можливість поліпшення інвестиційної привабливості, можливість пришвидшення інтеграції до Європейського Союзу, як це показав досвід наших східноєвропейських партнерів», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.