17.07.2017 — 18:23

На Хмельниччину знову завітав потяг Єднання “Труханівська Січ”

Сьогодні до нашої області знову завітали учасники потягу Єднання “Труханівська Січ”, а це близько 100 учасників акції, серед яких волонтери та діти з Вінницької, Донецької, Чернігівської, Чернівецької, Львівської, Луганської, Херсонської, Хмельницької, Сумської областей, Криму.

Акція ініційована волонтерами та громадськими діячами в рамках реалізації програми Президента України з підтримки національної єдності. Організатори акції ставлять за мету об’єднати українське суспільство навколо патріотичної ідеї, сприяти взаєморозумінню мешканців різних куточків України, популяризувати національну культуру.

Потяг прибув із Львівщини, де молодь брала участь у військово-спортивній патріотичній грі “Ігри нескорених”. Програма перебування делегації розпочалася із таборування на території Меджибізької фортеці. Привітати учасників потягу Єднання завітали заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Бирка та начальник управління молоді і спорту облдержадміністрації Володимир Клімов.

Юрій Ігорович привітав гостей на Подільській землі, побажав їм весело і з користю провести час, здобути нові знання та досвід. Посадовець підкреслив, що обласна влада підтримує і надалі підтримуватиме проведення таких акцій. “Такі заходи дозволяють молоді з усіх куточків України не лише познайомитись із мальовничими місцями, культурою та побутом різних регіонів, знайти нових друзів, а й на практиці довести, що українці – єдина нація з багатою і самобутньою історією, а всі розмови про глибокі відмінності між жителями різних областей – це лише злостиві вигадки наших ворогів,”-  зазначив Юрій Бирка.

Сьогодні діти мали можливість ознайомитися з роботою Кам’янець-Подільського Центру розмінування ГУ оперативного забезпечення ЗСУ, військовослужбовці якого також прибули до Меджибожа. Вони представили увазі учасників потягу Єднання елементи військового спорядження, міношукачі, різноманітне обладнання, що використовують у своїй роботі сапери, розповіли про роботу Центру. Діти мали змогу отримати інформацію про різні вибухонебезпечні предмети та правила поведінки при їх виявленні.

На разі у планах перебування учасників потягу Єднання “Труханівська Січ” відвідини музеїв, розташованих на території історико-культурного комплексу “Межибіж”, стели біля с.Шрубкова (Летичівський район), де за переказами похований Максим Кривонос, могилу козацького полковника Іларіона Купченка, побратима Богдана Хмельницького. Потім молодь вправлятиметься у таборуванні – біля с.Пилява, що у Старосинявському районі буде розбито наметовий табір. Завтра спільно із саперами із Центру розмінування та працівниками ГУ Нацполіції в області діти візьмуть участь у дуже цікавому і пізнавальному заході – пошукові історичних артефактів доби Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького за допомогою металодетекторів. Саме під Пилявою козацькі війська одержали одну із найвизначніших перемог над військом шляхти, розбивши його вщент. Історики і досі достеменно не знають точного місця, де відбувалась битва, і висувають з цього приводу декілька гіпотез. Одну з них і спробують перевірити учасники заходу.

Наступного дня відбудеться похід до урочища Старі Могилки, що біля с.Ілляшівка Старокостянтинівського району. Саме цим шляхом тікали від козаків рештки розбитого під Пилявою польського війська. За переказами в урочищі Старі Могилки поховано загиблих у тому бою козаків. За підтримки місцевого козацтва планується спорудити імпровізований пам’ятний знак про ті події.

20 липня потяг Єднання “Труханівська Січ” вирушить на Вінниччину.