31.07.2017 — 12:40

В облдержадміністрації відбувся круглий стіл з представниками організацій учасників АТО області

28 липні в облдержадміністрації відбувся круглий стіл з представниками координаційної ради організацій учасників АТО Хмельницької області, на якому обговорювались питання соціального захисту, реабілітації, лікування учасників АТО, а також питання щодо виділення їм земельних ділянок.

Участь в заході взяли заступники голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, Валерій Олійник та Юрій Бирка, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, представники обласних підрозділів центральних органів виконавчої влади. Також у залі були присутні представники 14 районних та 5 міських (м.Хмельницького) організацій учасників АТО на чолі з головою координаційної ради Андрієм Трубаєнком.

Під час круглого столу учасники АТО мали можливість розповісти про наболілі проблеми, задати питання безпосередньо представникам обласної влади, висловити своє бачення щодо шляхів їх вирішення.

Першим було піднято питання щодо забезпечення реабілітації військовослужбовців. Особливу увагу приділили саме психологічній реабілітації, адже дуже часто фізично здорові учасники АТО не можуть самостійно справитись із пережитими під час військової служби ситуаціями, що спричиняє розвиток алкогольної залежності, нервових розладів та інших схожих проблем.

Лілія Демчук, начальник відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я Департаменту охорони здоров’я, зазначила, що ще питання перебуває на контролі в Департаменті і дійсно є дуже болючим. Однак, незважаючи на відсутність спеціалізованого центру для учасників АТО, медичні заклади області справляються із цим завданням. Посадовець зазначила, що у більшості випадків таким пацієнтам повинна бути надана спеціалізована медична допомога в умовах медзакладу, і лише потім як елемент комплексного лікування застосовуватися психотерапевтичне лікування. Також учасники заходу обговорили можливість вивчення досвіду центру реабілітації наркозалежної молоді та створення за таким зразком окремого закладу, який буде спеціалізуватися на реабілітації військовослужбовців.

Гарячі дискусії в залі знову викликало земельне питання. Представник управління Держгеокадастру в області розповів про ситуацію, що склалась із забезпеченням учасників АТО земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства, у зв’язку із прийняттям Постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними ” № 413. Посадовець зазначив, що до управління надійшло 16247 заяв від учасників АТО, 13598 з них надано дозвіл на розробку документації, 5493 – отримали ділянки у приватну власність. На разі управління Держгеокадастру очікує на офіційні роз’яснення щодо вказаної постанови.

Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко нагадав, що облдержадміністрація направила звернення до Кабінету Міністрів України щодо виключення із переліку осіб, яких стосується дія Постанови, учасників АТО. Володимир Ілліч в черговий раз підкреслив, що влада на місцях на даний час не має жодних інших правових важелів впливу на цю ситуацію. Також він повідомив, що управління Держгеокадастру звернулося із пропозицією щодо створення моніторингової групи з числа представників організацій учасників АТО, яка мала б можливість відстежувати роботу відомства з метою забезпечення прозорості та відкритості у процесі прийняття рішень про надання земельних ділянок.

Багато питань представники організацій учасників АТО поставили директору Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлані Лукомській. Вони стосувалися забезпечення санітарно-курортного лікування, надання матеріальної допомоги, компенсації за навчання у вищих навчальних закладах  для учасників АТО та членів їх сімей, забезпечення житлом учасників АТО, які отримали інвалідність в результаті поранення.

Світлана Іванівна надала детальні відповіді і роз’яснення щодо порушених питань. Зокрема, вона запевнила, що на даний час немає дефіциту путівок на санаторно-курортне лікування, потрібно лише прийти з відповідним направленням до Департаменту. Щодо критичних зауважень з приводу того, що путівки виділяються у не зовсім зручний для громадян період року, Світлана Лукомська зазначила, що з наступного року можна буде скористатися механізмом відшкодування за санаторно-курортне лікування, який на даний час діє для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Громадянин самостійно обирає і оплачує путівку, а після цього з актом виконаних робіт та відповідною заявою звертається до Департаменту соцзахисту. На основі цих документів виплачується компенсація.

Також Світлана Іванівна зазначила, що в області діє Комплексна програма щодо підтримки учасників АТО та членів їх сімей. Таким чином, у разі виникнення скрутної матеріальної ситуації ця пільгова категорія може отримати матеріальну допомогу з обласного бюджету. Також один раз на рік виплачується допомога у розмірі 50 тис. грн., сім’ям зниклих безвісти та військовослужбовців, що потрапили в полон.

Окремо директор Департаменту соціального захисту звернула увагу, що прийнято рішення щодо відшкодування вартості навчання учасників АТО та членів їх сімей у вищих навчальних навчальних закладах не лише державної чи комунальної форми власності, а й приватних. У цьому випадку громадянин сплачує за семестр навчання самостійно, а потім за актом виконаних робіт та довідкою від керівника вузу отримає 100% відшкодування цієї суми.

Не оминули увагою і питання пільгового перевезення учасників АТО. Було відзначено позитивну роботу управління Укртрансбезпеки в області, яке оперативно реагує на відповідні звернення щодо відмови у безкоштовному перевезенні таких громадян. Начальник управління Віталій Дзюба зазначив, що і надалі на особистому контролі триматиме цю проблему і вживатиме всіх можливих заходів, щоб припинити такі ганебні випадки. Однак посадовець зазначив, що через обмеженість повноважень працівники його відомства не завжди можуть змусити перевізників виконувати закон, а тому закликав членів організацій учасників АТО активніше долучатися до роботи мобільних груп, які діють в області, щоб фіксувати випадки відмови і надати можливість працівникам Укртрансбезпеки  притягнути порушника до відповідальності.

Також учасники АТО поцікавилися питанням матеріально-технічного забезпечення Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни. Головного лікар закладу Оксана Бочкарьова повідомила, що обласна рада виділяє кошти на забезпечення закладу необхідними для учасників АТО харчуванням, медикаментами та обладнанням для їх реабілітації. У закладі створена потужна база для реабілітаційного та відновного лікування ветеранів війни з використанням різноманітних процедур, масажу та лікувальної фізкультури.

Очільниця закладу повідомила, що є ще дуже багато планів щодо покращення умов лікування та реабілітації учасників АТО, наприклад, відкриття реабілітаційного відділення, розглядається можливість запуску в експлуатацію басейну та інше. Відповідаючи на питання щодо купівлі та встановлення в госпіталі магнітно-резонансного томографа, Оксана Бочкарьова повідомила, що ця можливість розглядається, але зауважила, що більш доцільним буде встановлення не апарату МРТ, а комп’ютерного томографа. За її словами, зараз це питання вивчається, оскільки встановлення такого складного та дороговартісного обладнання потребує не лише спеціального приміщення, а й наявності відповідних спеціалістів.

В свою чергу Лілія Демчук зауважила, що на даний час потребу госпіталю в проведенні таких досліджень на безоплатній основі повністю забезпечено за рахунок апарату КТ експертного класу, що діє в обласній лікарні. Підвезення пацієнтів у разі необхідності здійснюється спеціалізованим медичним транспортом. Тому дане питання потрібно вивчати ще й з точки зору економічної доцільності.

На завершення заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник зазначив, що питання соціального захисту учасників АТО перебувають на постійному контролі у обласної влади, та закликав про будь-які випадки порушення прав та соціальних гарантій цієї категорії з боку представників місцевої влади чи приватних осіб, обов’язково повідомляти до облдержадміністрації.

Також учасники круглого столу домовилися, що надалі такі зустрічі відбуватимуться щоквартально.