02.08.2017 — 12:24

Відбулась нарада з Мінрегіоном

1 серпня заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе провів відеоселекторну нараду  з актуальних питань регіонального розвитку та розвитку інфраструктури об’єднаних територіальних громад за участю представників місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Від Хмельниччини участь у нараді взяли заступники голови облдержадміністрації Валерій Олійник та Олег Гуменний. Також у залі були присутні начальник управління регіонального розвитку і будівництва Олексій Дьома та директор Хмельницького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Сергій Яцковський.

На початку відеоконференції учасники заслухали інформацію представника Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо порядку  надання дозволів на початок будівництва по проектах, проектна документація на які затверджена до 10.06.2017, у зв’язку із набранням чинності 10.06.2017 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» від 17.01.2017 .

Далі проаналізували стан виконання доручень за результатами попередніх он-лайн нарад:  щодо пришвидшення реалізації у 2017 році проектів по створенню в школах України нового освітнього простору; про забезпечення покращення якості падання адміністративних послуг, в тому числі, розширення мережі центрів надання адміністративних послуг; про будівництво медичних амбулаторій (розподіл Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості); про створення у 2017 році Центрів безпеки громадян в об’єднаних територіальних громадах;про пришвидшення направления до Мінергіону переліків інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів ДФРР.

Лев Ревазович поінформував учасників наради, що найближчим часом буде затверджено порядок розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджета на розвиток первинної медичної ланки обсягом 4 млрд. грн. У зв’язку з цим відбувається інвентаризація наявної мережі медичних закладів з метою визначення оптимальної кількості та місць розміщення амбулаторій. Планується збудувати близько 50 таких закладів у кожній області.

Мінрегіон на даний час проводить пошук оптимальних варіантів типових проектів амбулаторії, найближчим часом буде запропоновано 4-5 таких проектів. Учасникам наради представили декілька вже наявних типових проектів. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 1,5 млн. грн. Також Лев Парцхаладзе закликав представників облдержадміністрацій приєднатися до процесу їх розробки шляхом залучення місцевих проектантів. Він зауважив, що буде оцінюватися зручність, сучасність та обов’язково енергоефективність запропонованих зразків.

Щодо питання розширення мережі ЦНАПів, заступник Міністра повідомив, що Мінрегіоном вже підготовлено типові проекти приміщень цих установ. Водночас, посадовець надав доручення представникам місцевої влади оперативно розпочати підготовку документів на відведення земельних ділянок розміром від 0,5 га під їх будівництво у комплексі з амбулаторіями та центрами безпеки.

Також на прикладах проектів шкіл за програмою створення НОП, що вже реалізовані чи мають реалізовуватись найближчим часом, Лев Парцхаладзе пояснив бачення Мінрегону щодо їх позитивних та негативних сторін. Посадовець наголосив, що такі школи мають бути не лише добре оснащені, але й гарно та яскраво виглядати, щоб діти хотіли навчатися в них.

На завершення наради було заслухано інформацію від облдержадміністрацій щодо вказаних питань.

Олег Гуменний повідомив, що станом на 01.08.2017 року до облдержадміністрації надійшли звернення від 14 об’єднаних територіальних громад щодо надання висновку на перелік проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2017 році. Облдержадміністрацією надано висновки на 86 проектів.

Зокрема, з метою забезпечення покращення якості надання адміністративних послуг, в тому числі, розширення мережі надання адміністративних послуг, розробляється проектна документація на будівництво ЦНАПу від Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади. Також облдержадміністрацією у висновках рекомендовано розробити та реалізувати проект по створенню ЦНАПу в Судилківській сільській ОТГ.

Наразі,  жодного проекту на будівництво медичних амбулаторій поки не надійшло, а проектна документація на проект Центру безпеки громадян у Гуменецькій сільській об’єднаній територіальній громаді  знаходиться на експертизі.

Облдержадміністрацією у висновках рекомендовано розробити та реалізувати проекти по створенню Центрів безпеки у Волочиській міській ОТГ, Ганнопільській сільській ОТГ,  Дунаєвецькій міській ОТГ, Полонській міській ОТГ; Судилківській сільській ОТГ.

В області заплановано найближчим часом завершити три об’єкти відповідно до концепції створення нового освітнього простору, а саме школа у м.Старокостянтинові, смт. Чемерівцях та с.Судилкові Шепетівського району.

Наразі, ПКД реконструкції школи у м.Старокостянтинові знаходиться в філії ДП “Укрдержбудекспертиза” для проходження експертизи. Генеральний проектувальник проекту ТОВ “Центр комплексного проектування УБ ХАЕС» м.Нетішин Хмельницької області. Загальна кошторисна вартість проекту орієнтовно складатиме 17345,332 тис.грн. Передбачено у 2017 році з ДФРР – 3000,0 тис.гри., з обласного бюджету – 3500,0 тис.грн. Отримання експертного звіту заплановано на найближчі дні. Термін реалізації проекту 2017-2018 рр.

По Судилківській ЗОШ: вартість проекту «Нова Українська Школа» орієнтовно буде становити 13351,688 тис.грн. З них у 2017 році передбачено:
1) на утеплення фасаду, благоустрій пришкільної території (І черга):
3000.0 тис.грн. – за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку;
340.0 тис.грн. – за рахунок місцевого бюджету.

Проектно-кошторисна документація виготовлена ПП “АРДС”, (м.Бар Вінницької області), та знаходиться на експертизі в ТОВ “Експертиза МВК” (м.Київ). Отримання експертного звіту на І чергу заплановано до 10.08.2017 року.

2) на капітальний ремонт покрівлі школи:
1351,688 тис.грн. – за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад;
2000.0 тис.грн. – за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Експертний звіт на капремонт покрівлі отримано від 16 червня 2017 року №7950 ТОВ “Експертиза МВК” м.Київ.

По Чемеровецькій ЗОШ:  виготовленням проектно-кошторисної документації займається проектна організація: ТОВ “Галичинапроект” м.Тернопіль в цінах 2017 року. На даний час проектно-кошторисна документація знаходиться на експертизі в ТОВ “Львівпромбудпроект”. Висновок експертизи планується отримати до 14.08.2017 року. Загальна кошторисна вартість проекту орієнтовно становить 9353,307 тис.грн. На реалізацію передбачено у 2017 році з ДФРР – 3000,0 тис.грн., з місцевого бюджету – 1500,0 тис.грн. Термін реалізації проекту 2017-2018 рр.

Водночас, 16 проектів в області орієнтовані на покращення умов освітнього простору. Кожен з них передбачає комплексний підхід і максимальну енергоефективність від його реалізації. Надійшли вони від 6 об’єднаних територіальних громад: Ганнопільської, Гвардійської, Судилківської сільських ОТГ; Чемеровецької і Дунаєвецької селищних ОТГ та Полонської міської ОТГ.