04.08.2017 — 11:17

Мінрегіон розпочав відбір проектів регіонального розвитку, що реалізовуватимуться за кошти ЄС

3 серпня у селекторному режимі відбулася відео-нарада з Мінрегіоном щодо проведення конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики — Підтримка регіональної політики України.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступники голови облдержадміністрації Валерій Олійник та Олег Гуменний. Також в залі були присутні керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та обласного центру зайнятості.

Основе питання відеонаради – роз’яснення щодо порядку проведення конкурсного відбору проектів,  які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Було зазначено, що відбір здійснюватиметься відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 року № 827.

Особливістю цього відбору є, перш за все те, що на фінансування можуть претендувати не конкретно будівельні проекти, які зазвичай фінансуються, наприклад, за рахунок коштів ДФРР, а комплексні багатокомпонентні проекти. В даному випадку можуть бути профінансовані і заходи, спрямовані на розвиток культурно-туристичного потенціалу територій, проведення наукових досліджень, вивчення ринків, розвитку освіти та багато інших. Головне, щоб проект відповідав вимогам однієї із 5 програм регіонального розвитку, схвалених постановою Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2015 р. № 821. Тобто заплановані заходи мають підпадати під один з таких напрямків: інноваційна економіка та інвестиції; сільський розвиток; розвиток людського потенціалу; розвиток туризму; загальноукраїнська солідарність.

Спеціалісти Міністерства звернули увагу учасників наради на умови відбору та оцінювання таких проектів, проведення їх комплексної експертизи, вимоги до напрямку, вартості, тощо. Також було надано детальні роз’яснення щодо основних критеріїв оцінки поданих проектів. Зокрема, було наголошено, що важливою умовою відбору проектів регіонального розвитку є відповідність їх нормативним документам (завданням Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 385; плану заходів на 2015—2017 роки з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2015 р. № 821 “Деякі питання реалізації у 2015—2017 роках Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року”.

Обов’язковою умовою є спроможність замовника проекту забезпечувати стійкий результат реалізації проекту, зокрема, шляхом подальшого фінансування заходів або утримання об’єктів за рахунок власних коштів.

Відбиратимуться проекти, які за результатами оцінки, проведеної комісією, отримали найкращу загальну оцінку щодо економічної, бюджетної ефективності реалізації проекту, економічних вигод, соціального впливу, екологічного впливу (у разі наявності). Один із найважливіших критеріїв – проект має бути розвитковий, а не спрямований на “латання дірок”.

У ході роботи представники областей мали можливість задати посадовцям Мінрегіону питання, що виникли у процесі роботи, прояснити незрозумілі моменти.

На завершення було наголошено про необхідність якнайшвидше розпочати роботу по заповненню заявок на проекти, оскільки терміни їх подачі досить обмежені в часі.

Довідково. Загальна сума коштів, які спрямовуються для реалізації вищезгаданих проектів регіонального розвитку, складає 600,75 млн грн.

Обсяг фінансування проекту регіонального розвитку, що подається для конкурсного відбору, не може перевищувати граничну суму, вказану у вищезгаданих програмах регіонального розвитку.

Проекти — переможці конкурсного відбору визначаються на основі рішення конкурсної комісії.

Строк, протягом якого приймаються проекти для участі у конкурсі, — два місяці з дати публікації оголошення (до 18-00 27 вересня 2017 року).