08.08.2017 — 10:05

Амброзія – небезпечна рослина-алерген

На Хмельниччині триває сезон пилкування амброзії і люди вже відчувають симптоми алергії, що викликає ця небезпечна рослина.

 

Амброзія відома всім рослина, яка з’явилася у нас не так давно, але досить добре прижилася. Побачити її можна практично у всюди. На узбіччях доріг, берегах ставків і річок та інших не оброблювальних землях.

Трава амброзія сягає у висоту від 20 до 200 см, а іноді й до 300 см. У неї стрижневий корінь, який проникає на глибину до 4 м, прямостояче опушене стебло і красиві ажурні листки завдовжки до 15-17 см, темно-зелені згори і сіро-зелені, сильно опушені зі споду. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору.

Паростки рослини з’являються в травні або червні, а цвітіння амброзії починається наприкінці липня або на початку серпня і триває до середини осені. Розмножується амброзія насінням.

Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

З кожним роком людей, що страждають від цієї рослини, стає все більше. Цей бур’ян віднесений до карантинних рослин. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, вітри тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ та промити ніс та очі.

Якщо ви виявили неподалік кущик амброзії, знищіть його, поки рослина не дала насіння.

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх громадян.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації  звертається до Вас, шановні подоляни! Немає поки що іншого шляху подолання даної проблеми, як усім разом вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною, знищуючи амброзію повсюди.

Відповідно до статті 22 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, органи виконавчої влади і місцевого самоврядування усіх рівнів, підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування, чи належні їм на праві власності земельні ділянки або інші території, в належному санітарному стані згідно з санітарними нормами.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації