11.08.2017 — 15:56

Володимир Кальніченко провів планове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося селекторне засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації щодо заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію області. Участь у засіданні взяли заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк, начальник ГУ ДСНС в Хмельницькій області Едуард Братко, начальник управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Євген Данилюк, голови ДНПК при райдержадміністраціях, начальники районних управлінь ГУ Держпродспоживслужби в області, керівники свиногосподарств.

На початку засідання Володимир Кальніченко повідомив про неприємний для області випадок спалаху африканської чуми свиней на території Теофіпольського району.

На даний час  в районі задіяні всі сили для недопущення розповсюдження збудника цієї інфекції та забезпечено  локалізацію її вогнища. На території району виставлено ветеринарно-поліцейські пости задля недопущення розповсюдження вірусу.

Відтак, Володимир Ілліч зазначив, на сьогоднішньому засіданні необхідно вкотре обговорити  заходи щодо недопущення збудника африканської чуми свиней на території області та взагалі оцінити стан епізоотичної ситуація, яка склалась в області на даний час.

Продовжуючи посадовець відмітив, що на Хмельниччині проведено чимало заходів задля запобігання захворюваності худоби, але, як виявляється, ця робота є недостатньою, оскільки окремі керівники фермерських господарств недостатньо, а іноді і взагалі, не вживають заходів біологічної безпеки (санпропускник, дезбар’єр, дезкилимки, спецодяг, спецвзуття та інше), що призводить до значних збитків.

В свою чергу, заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк повідомив, що протягом 2016 року в Україні зареєстровано 91 випадок виникнення африканської чуми свиней, а станом на сьогоднішній день – вже 92. Найбільше  – 18 випадків зареєстровано в Полтавській, 9 в Харківській області, по 6 в Херсонській та Вінницькій областях та інших. На початок 2017 року на Хмельниччині було 2 неблагополучних пункти, які на даний час оздоровлено.

Також Олександр Петрович навів певні статистичні дані щодо випадків сказу. Так, зареєстровано 32 таких випадки, більша половина цих випадків від бурої лисиці, 15 випадків це захворювання домашніх і с/г тварин, з них 4 випадки захворювання великої рогатої худоби.

Посадовець додав, що заходи профілактики проводяться, єдине що необхідно –  це охопити щепленнями повністю сприятливе поголів’я, адже якщо щеплені коти, собаки, велика рогата худоба, то навіть якщо відбувається контакт із зараженою твариною, то захворювання не виникає.

В продовження селектору Володимир Кальніченко вкотре наголосив учасникам  на першочергових заходах по недопущенню розповсюдження небезпечної хвороби на території області.

“Наголошую на персональній відповідальності керівників господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням свиней, за неналежне забезпечення таких заходів, оскільки збудник африканської чуми свиней може виявитися у будь-якому населеному пункті і в будь-який момент, і потрібно буде невідкладно вжити термінових заходів”, – підсумував перший заступник голови адміністрації.

Після засідання, Володимир Ілліч вирушив до Теофіпольського району, аби з’ясувати обставини ситуації стосовно випадку спалаху африканської чуми свиней на території району.

Володимир Кальніченко вислухав пропозиції служб району стосовно вирішення даного пиатння і скоординував подальшу їх роботу.