14.08.2017 — 09:27

Зелені насадження покращують здоров’я городян

В останні роки наше місто активно забудовується і кількість зелених насаджень нещадно скорочується. Як наслідок, хмельничани можуть спостерігати дефіцит зелених насаджень загального користування. Це болюче питання стоїть досить гостро.

Згідно з Правилами утримань зелених насаджень у населених пунктах України рівень озеленення міських вулиць має бути не меншим 25%. Проте неконтрольована хаотична забудова ущільнює місто. Буває, що забудовники повністю ігнорують будь-які норми озеленення. Серед нових будинків не знаходиться місця для відпочинку та рекреації, а жителів часто фактично позбавляють чистого повітря, тіні й тиші. Хоча, після глобальної зміни клімату, саме зелені зони забезпечують прохолоду під час літньої спеки та виконують важливі екологічні функції.

Зелені комплекси позитивно впливають на міський клімат, затримують пил, гази і, таким чином, сприяють очищенню повітря. За статистичними даними, кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в Хмельницькій області у 2016 році становила 21735,253 т, у 2015 році – 18250,732 т. Тобто, за рік викиди шкідливих речовин збільшились на 3484,5 т або на 19,1%. Як бачимо, статистика невтішна. Адже саме у місті зосереджена основна маса автомобільного транспорту, який забезпечує 70% усіх токсичних викидів в атмосферу. Це означає, що за кожний новий автомобіль жителі міста розплачуються киснем, а відтак – і власним здоров’ям.

В літні сонячні дні, будівлі і асфальт в місті дуже нагріваються, що призводить до перегрівання повітря. Якщо температура навколишнього середовища і предметів перевищує температуру тіла людини, настає перегрів організму. Сонячна радіація на озеленених ділянках в два і більше рази нижче, ніж на відкритих місцях. Зелені рослини також є гарним засобом у боротьбі з шумом і вітром. Інтенсивність шуму на озеленених ділянках тротуару майже в 10 разів менше, ніж на неозелененних. Листя рослин є своєрідним екраном, який відображає шум. Захисні можливості визначаються, перш за все, площею листя і кількістю зібраних у них шкідливих речовин.

До того ж, ще у 2004 році британські архітектори писали, що зелені простори підвищують якість життя місцевих жителів.

Городяни, які живуть в більш зелених міських районах, мають менше ознак депресії та тривоги. Життя в міських районах із зеленими насадженнями справляє довготривалий позитивний ефект на психічне здоров’я людини, на відміну від таких факторів як підвищення заробітної плати або просування по службі, які не дають стійкого ефекту і не роблять нас щасливими в довгостроковій перспективі.

Вчені дійшли висновку, що оскільки люди, які живуть в так званих «зелених зонах», менш схильні до стресу, вони приймають більш зважені рішення та показують кращу комунікабельність.

Зелені насадження потребують нашої допомоги та охорони. Хочеться нагадати людям, що у нас є право на зелені зони, зони відпочинку, чисте довкілля та здорове майбутнє. Піклуючись про природу, ми піклуємось і про себе. Посадіть дерева, чагарники, квіти, приберіть сміття, доглядайте та оберігайте зелені куточки.

Давайте разом збережемо зелену окрасу міста!

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації