28.09.2017 — 16:55

В. Кальніченко: питання підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин є особливо актуальними та залишаються пріоритетними в роботі облдержадміністрації

28 вересня під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Участь в роботі також взяли представники територіальних підрозділів центральних органів влади та голови окремих районних державних адміністрацій.

Розпочинаючи засідання Володимир Кальніченко вкотре відмітив, що питання підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин на сьогоднішній день є особливо актуальними та залишаються пріоритетними в роботі облдержадміністрації.

Директор Департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська повідомила, що середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у липні поточного року у порівнянні до січня місяця зросла на 1040 грн. або на 20,7% і склала 6068 гривень.

Що стосується легалізації трудових відносин, то протягом січня-серпня 2017 року в області проведена відповідна робота, за результатами якої виявлено 406 порушень.

Зареєстровано 3424 суб’єкти підприємницької діяльності, 1889 трудових договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками та 2316 трудових договорів з найманими працівниками у юридичної особи. Відтак, реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з «тіні» 7629 осіб.

Щодо виплати заборгованої заробітної плати, то протягом січня-вересня 2017 року повністю виплачено борги із заробітної плати працівникам 9 підприємств на суму понад 814 тис. гривень.

Станом на 01 серпня поточного року за сумою боргу область посіла 4 місце серед регіонів України. За моніторинговими даними станом на 01 вересня 2017 року в області залишається 16 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 6,0 млн. гривень.

В продовження засідання, начальник управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков нагадав, що у зв’язку з набранням чинності 16.06.2017 р. наказу Міністерства соціальної політики України від 24 травня 2017 року № 866, яким затверджено форму та опис службового посвідчення інспектора праці, виникла необхідність невідкладно провести в межах підвідомчості міським радам, об’єднаним територіальним громадам роботу щодо вжиття усіх необхідних організаційних, юридичних, кадрових рішень для впровадження нової системи контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у області.

Так, наприкінці червня на адресу всіх без винятку органів місцевого самоврядування міст обласного значення, об’єднаних територіальних громадах Управління Держпраці надіслано листи з пропозиціями щодо поглиблення співпраці в цій сфері, надано в електронному вигляді витяги з нормативно-правових актів, які стосуються делегування вищевказаних повноважень щодо  контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Також 22.08.2017 року набрав чинності наказ Міністерства соціальної політики України від 11.07.2017 № 1127 про затвердження  форми картки обліку даних інспектора праці.

За словами Олексія Олександровича, із 6 міських рад міст обласного значення області тільки в 4 створено або визначено виконавчий орган, на який покладені функції зі здійснення контролю за додержанням законодавства про працю, у решті 2 радах (Кам’янець-Подільській, Старокостянтинівській) розгляд питання про створення (визначення) такого виконавчого органу триває. У 10 об’єднаних територіальних громадах із 26 наявних в області громад створено (визначено) виконавчий орган або посадових осіб, на яких покладені функції зі здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

Також на сайті Держпраці  України розміщено інформацію про видачу 2 посвідчень інспекторам праці Дунаєвецької міської ОТГ та Полонської міської ОТГ.

Посадовець додав, що управління Держпраці в межах наданих повноважень готове до співпраці в цьому напрямку та максимального сприяння щодо надання громадам консультаційної, організаційної допомоги, проведення навчання уповноважених працівників органів місцевого самоврядування і забезпечення нагляду за додержанням законодавства про працю на відповідних територіях.

На завершення засідання члени робочої групи окремо заслухали керівників окремих районів щодо стану погашення заборгованості по заробітній платі на місцях. Також порушувалися питання щодо заходів, які вживаються в цих районах з метою легалізації трудових відносин.