11.10.2017 — 18:28

Відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

Сьогодні під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Валерія Олійника відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. Участь в засіданні взяв радник Міністра юстиції України, народний депутат Ігор Алексеев.

На порядок денний засідання було винесено декілька питань. Про реалізацію на теренах Хмельниччини загальнонаціонального просвітницького проекту “Я маю право!” присутніх поінформував начальник ГТУЮ у Хмельницькій області Віктор Худняк. За словами посадовця, реалізація проекту в області успішно була розпочата наприкінці літа. Як зазначив Віктор Анатолійович, проект розраховано на 3 роки. Цьогоріч особлива увага буде приділена підвищенню обізнаності населення області щодо прав громадян у сфері правосуддя, права власності, навчанню способам протидії корупції, в тому числі в сфері освіти.

До здійснення проекту в області залучені працівники органів юстиції, місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування, працівники бюро безоплатної правової допомоги. Інформація орієнтована на громадян віком  від 18 років. Слоган цього проекту – “Знаю. Вмію. Захищаю” – знаю свої права, знаю, коли вони порушуються, вмію їх захищати. Основне стратегічне завдання заходів, що проводяться у рамках проекту – підвищення рівня знань громадян щодо власних прав у різних галузях суспільного життя. У 2018-2019 роках планується проводити роз’яснювальну роботу щодо прав дітей, людей з інвалідністю, учасників АТО, споживачів, пенсіонерів, жінок тощо.

Представниця ГТУЮ в області Валентина Кузніцька також зазначила, що з метою широкого інформування населення активізовано правопросвітницьку роботу з населенням шляхом проведення різноманітних акцій, круглих столів, флеш-мобів, розповсюдження соціальної реклами у ЗМІ та розміщення білбордів, сітілайтів, постерів на рекламних площах області. Також проводились виїзди мобільних груп з надання безоплатної допомоги у міста, села та селища області.

Наступне питання порядку денного засідання МКМР – проведення в області правороз’яснювальної роботи щодо пенсійної реформи, що здійснюється Урядом. Інформувала з цього питання начальник ГУ Пенсійного фонду у Хмельницькій області Ольга Заярнюк. Як зазначила Ольга Сергіївна, дана робота проводиться з багатьма категоріями населення, оскільки питання актуальне для всіх громадян: і для молоді, і для працюючих, і власне, для пенсіонерів. Також відповідна робота проводиться з працівниками Пенсійного фонду з метою підвищення рівня їх правових знань. Посадовець поінформувала присутніх щодо основних змін, що відбудуться у системі пенсійного забезпечення у зв’язку з реформою.

Про роботу щодо попередження правопорушень серед учнівської молоді Хмельницької області членів координаційної ради поінформувала представник ГУ Нацполіції в області Марія Баранюк. Вона навела статистичні дані щодо рівня підліткової злочинності в області, розповіла про основні причини, які спонукають підлітків до вчинення правопорушень, особливості роботи з підлітками, які проживають у сільській місцевості та у містах. Також Марія Баранюк окреслила основні напрямки роботи, яка проводиться з метою профілактики та запобігання правопорушень серед учнівської молоді.

На завершення роботи члени МКМР розглянули та затвердили Положення конкурсу “Молодий правник області”, який незабаром проводитиметься на Хмельниччині.