12.10.2017 — 15:32

В приміщенні Ізяславської районної книгозбірні розгорнуто виставку «Воїни. Історія українського війська»

Після перемоги Революції Гідності та агресії Росії проти української держави поширення інформації про національні військові традиції вкрай необхідні сучасному українському суспільству українській армії.  З цією метою в приміщення Ізяславської центральної районної бібліотеки до Дня захисника України та Дня українського козацтва розгорнуто виставку інформаційних матеріалів «Воїни. Історія українського війська».

Сама виставка це 20 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи української державності: від князівського дружинника ХІ століття, через реєстрове козацтво Гетьманщини часів Богдана Хмельницького, корпус січових стрільців – і до вояка Збройних сил України у зоні АТО.

Кожну світлину супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

Історія нашого війська сягає часів Давньої Русі. Високо цінувалися загони з українських земель у військах Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої. Козацька піхота була чи не найкращою у Східній Європі. У ХХ столітті українці показали світові чимало прикладів справжньої воїнської мужності, вправності  та завзяття, які не мають бути забутими сьогодні.

Виставка  в районній книгозбірні стала  можливою завдяки матеріалам наданим Українським інститутом національної пам’яті.

Так, 12 жовтня ознайомитися із матеріалами виставки «Воїни. Історія українського війська» завітали перший заступник голови  Ізяславської районної державної адміністрації Павло Ковальчук, заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко та група працівників районної державної адміністрації. Про матеріали представленні на виставці гостям закладу розповіла директор районної бібліотеки Ірини Кальніцька.

В ході спілкування Павло Ковальчук акцентував увагу на важливості матеріалів виставки для широкого інформування жителів району, в першу чергу учнівської молоді, про традиції та історію українського війська, про захисників України в різні історичні періоди.

В свою чергу заступник голови райдержадміністрації Володимир Левченко наголосив на важливості реформ в Збройних силах, які зараз відбуваються, які міняють сприйняття української армії. Вона тепер сприймається дедалі більше власне як наша справді українська армія. Елементом цих змін є засвоєння і розуміння історії українського війська.

“Сьогодні ми відходимо від радянських традицій 23 лютого і набуваємо вже своїх, національних. З 14-го року ми спостерігаємо, як зароджується наша нова армія, і можемо сьогодні сказати з усією впевненістю, що всі надії агресора марні”, – зазначили гості виставки.

 

За  матеріалами Ізяславської РДА