08.12.2017 — 14:42

В Хмельницькій ОДА відбувся прийом громадян з питань трудового законодавства

Сьогодні в приймальні громадян Хмельницької облдержадміністрації фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області відбувся прийом громадян з питань трудового законодавства та охорони праці.

Прийом громадян провели начальник відділу з питань експертизи умов праці Юрій Вдовін та начальник відділу в машинобудуванні та енергетиці Валентин Гуменний.

До фахівців Управління Держпраці звернулася жінка з питанням як «продовжити» декретну відпустку після відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

Юрій Вдовін зазначив, що законодавством про відпуски передбачено можливість отримувати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною після закінчення соціальної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. «Продовження» декретної відпустки відбувається у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду. Строк надання такої відпустки визначається у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною 6-ти років.

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною надається в обов’язковому порядку за рішенням працівниці, про що зазначено в Законі про відпустки. Тому роботодавець не має права відмовити в її наданні.  Для отримання такої відпустки працівниця має подати керівникові організації відповідну заяву та медичний висновок. Відпустку без збереження зарплати для догляду за дитино надають з дати, зазначеної у заяві, але у межах періоду, визначеного медичним висновком, та оформлюють наказом роботодавця.

Під час прийому громадян до фахівців Управління Держпраці також звернувся працівник одного із підприємств області з проханням роз’яснити йому чи повинен він сам купувати спецодяг чи це є обов’язком роботодавця?

Валентин Гуменний роз’яснив, що обов’язок щодо дотримання законодавства з охорони праці і забезпечення працівників засобів індивідуального захисту, спецодягом та спецвзуттям покладено на роботодавців. Зокрема, чинне законодавство з охорони праці передбачає, що працівники певних професій на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням, або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, повинні безоплатно (за встановленими нормами) забезпечуватися спеціальним одягом, спеціальним взуттям, іншими засобами індивідуального захисту та спецхарчуванням. Обов’язковість видачі спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці передбачена ст. 163 КЗпП і ст. 8 Закону про охорону праці.

Видача замість спеціального одягу і спеціального взуття матеріалів для їх виготовлення або грошових сум для їх придбання не дозволяється. Власник або уповноважений ним орган повинен компенсувати працівникові витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. У разі дострокового зносу цих засобів не з вини працівника власник або уповноважений ним орган зобов’язаний замінити їх за свій рахунок.

Також один із відвідувачів висловив незадоволення висновками медико-соціальних експертних комісій щодо призначення групи інвалідності. Громадянину було надано роз’яснення щодо порядку оскарження рішень установ органів підрозділів та спрямовано за належністю до профільного вищестоящого закладу.