13.12.2017 — 14:12

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Вперше цю дату було відзначено згідно Указу Президента у 2006 році. Обрана вона була невипадково. 31 рік тому українці святкували першу перемогу над ядерним монстром, що вирвався на волю, обпікши своїм чорним диханням мільйони людських доль. Саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

Неможливо осягнути ту величезну ціну, яку заплатили всі ті, хто починаючи з перших годин після аварії на ЧАЕС, боровся без перебільшення за порятунок життів усіх нас. Адже важко уявити, які б наслідки могла б мати ця катастрофа для всього людства, якби вони не пожертвували тоді своїм здоров’ям та життям, щоб приборкати пожежу та зупинити витік радіації.

Напередодні цього дня у Хмельницькому відбулися меморіальні заходи, які розпочалися з з мітингу-реквієму біля пам’ятника «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи». Схилити  голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС та покласти квіти прийшли учасники тих буремних подій, представники влади області та міста, силових структур, громадськості.

 

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та запалили свічку пам’яті в Каплиці Неопалимої Купини. Далі у Покровському кафедральному соборі відправили панахиду за загиблими.

Після спільної молитви відбулося урочисте зібрання в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв. Заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник висловив ліквідаторам подяку за їх неоціненний для всіх українців внесок, за їх самовіддану працю у той трагічний для України час, які зупинили розповсюдження катастрофи та не дали їй перерости у глобальну. Він побажав усім міцного здоров’я, миру і достатку та вручив їм Почесні грамоти та Подяки облдержадміністрації.

 

На завершення учасники зустрічі поклали квіти до пам’ятного знака «Героям та жертвам Чорнобиля»