17.05.2018 — 10:14

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції

16 травня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням  начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка. На засідання колегії були запрошені керівники структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Порядок денний засідання колегії:

  1. Про стан дотримання в області Указу Президента України від 03.10.1992 № 43 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади та виконання рішення колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області від 17.05.2017 № 17.
  2. Про стан організації роботи по систематизації законодавства в Головному територіальному управлінні юстиції, структурних підрозділах державної виконавчої служби, відділах державної реєстрації актів цивільного стану та державних нотаріальних конторах та стан виконання рішення колегії від 17.05.2017 № 16.
  3. Про затвердження методичних рекомендацій для юрисконсультів підприємств, установ, організацій області на тему: «Офіційні періодичні видання Міністерства юстиції України, їх передплата».
  4. Про затвердження методичних рекомендацій для нотаріусів на тему: «Формування спадкових справ та оформлення їх для архівного зберігання».

З першого питання  доповідала начальник управління  державної реєстрації нормативно-правових актів,  правової  роботи та правової освіти ГТУЮ Джубаба Л.В. Так, на території області, станом на сьогодні, нараховується 227 суб’єктів нормотворення, з них –  17 обласного рівня та  210 – районного.

Доповідач  підкреслила, що статистичний аналіз роботи Головного територіального управління юстиції  області з питань державної реєстрації нормативно-правових актів за 4 місяці 2018 року свідчить про те, що кількість нормативно-правових актів, які зареєстровані Головним територіальним управлінням юстиції збільшилась, порівняно з аналогічним періодом минулого року на 16%, що пояснюється збільшенням нормотворчої активності суб’єктів нормотворення. Так, за звітний період до Головного територіального управління юстиції надійшло на державну реєстрацію 76 акти, з них – 50 розпоряджень місцевих державних адміністрацій (для порівняння: за 4 місяці 2017 року надійшло на державну реєстрацію 63 акти, з них – 46 розпоряджень місцевих державних адміністрацій). За визначений період зареєстровано 73 нормативно-правових акти, з них – 48 розпоряджень місцевих державних адміністрацій.

За звітний період прийнято рішення про відмову в державній реєстрації наказу Департаменту освіти і науки від 30 березня 2018 № 156-од «Про затвердження Положення про проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

За 4 місяці 2018 року на доопрацювання направлено  2 розпорядження (Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницької районної державної адміністрації. Процедура скасування рішення про державну реєстрацію нормативно – правових актів, зареєстрованих Головним територіальним управлінням юстиції, протягом звітного періоду та за аналогічний період минулого року не застосовувалася.

Доповідач наголосила, що від початку 2018 року Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області вперше в Україні започатковано виїзні перевірки суб’єктів нормотворення районного рівня.

З метою забезпечення належної якості правової експертизи нормативно-правових актів та для вирішення найбільш складних питань, які виникають під час державної реєстрації нормативно-правових актів, з ініціативи Головного територіального управління юстиції створена консультативна рада та проведено вже 2 її засідання.

З другого питання  доповідач зауважила, що робота із систематизації законодавства в Головному територіальному управлінні юстиції у Хмельницькій області здійснюється відповідно до Положення про порядок здійснення обліку та систематизації законодавства в органах та установах юстиції України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 15 квітня 2004 року № 31/5.

Проаналізувала роботу ГТУЮ з виконання рішення Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року щодо забезпечення органів державної влади, підприємств, установ і організацій «Офіційним вісником України». Так, середньомісячний показник передплати бюлетеня «Офіційний вісник України» в області становить 74 примірники.

При головному територіальному управлінні юстиції щомісячно  проводяться постійно діючі семінари для юридичних служб місцевих органів виконавчої влади, державних підприємств, установ, організацій. За звітний період було проведено 4 таких семінари.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації  на теми: «Офіційні періодичні видання Міністерства юстиції України, їх передплата», «Формування спадкових справ та оформлення їх для архівного зберігання».

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.