15.06.2018 — 15:43

Повернути довіру людей до влади – наше основне завдання – В.Лозовий

“Люди мають бути впевнені, що влада є, що вона працює, і що в будь-який момент вони можуть звернутися і отримати допомогу та підтримку. Маємо повернути довіру людей до влади!” – саме на цьому наголосив голова облдержадміністрації Вадим Лозовий під час урочистого відкриття круглого столу, присвяченого обговоренню стратегії реформування публічної служби в Україні.

У заході, організованому за підтримки облдержадміністрації,  Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях, Хмельницького університету управління і права та Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів працівників органів державної влади, взяли участь державні службовці, посадовці органів місцевого самоврядування, науковці, представники громадськості області.

Приурочено сьогоднішній круглий сіл до  100-річчя  утворення  української державної служби, яке цьогоріч відзначається в Україні. Саме 100 років тому, за часів  Гетьманату Павла Скоропадського, вперше був введений  інститут державної служби у тому вигляді, як ми розуміємо її сьогодні: з відповідним статусом державних службовців, уповноваженнями цих посадових осіб на здійснення функцій держави, а також отриманням ними заробітної плати з державного бюджету. З приходом до влади гетьман Павло Скоропадський започаткував активні державотворчі процеси, завдяки яким були прийняті та почали впроваджуватися низка законодавчих актів, які вперше в історії України визначили основні засади інституту державної служби.

Організатори круглого столу мають на меті обговорити  перспективи модернізації публічної служби у державі та напрацювати  окремі напрямки її здійснення відповідно до ідеології та принципів громадянського суспільства.

Вітаючи учасників зустрічі, голова облдержадміністрації зазначив, що реформування державної служби відбувається у нелегкий для нашого суспільства час, коли країна змушена долати не лише внутрішні політичні та економічні негаразди, а й вкотре має відстояти своє право на незалежність та суверенітет. Зміни, започатковані введенням в дію нового закону про державну службу  покликані забезпечити нову якість державної служби відповідно до кращої європейської практики, встановити правові та організаційні засади цієї служби як професійної, політично неупередженої діяльності на благо держави й суспільства.

“Щиро вірю, що ми зможемо здобути перемогу в цій неоголошеній війні і, як результат, побудувати міцну демократичну державу. Ми обрали шлях європейської інтеграції і європейських цінностей життя людини і маємо впевнено ним іти, не сходячи з нього, – наголосив Вадим Миколайович. – Ми сьогодні, як люди, що представляють державу, постійно перебуваємо під пильною увагою суспільства. За нашими діями оцінюються усі перетворення і починання в державі. Тому маємо бути відкритими, чесними і сумлінно працювати, щоб дати людям достойну якість життя та розуміння того,  що вони захищені і що живуть в нормальній державі і в нормальних умовах.”

Далі учасники круглого столу мали можливість ознайомитися з історичним екскурсом про витоки зародження інституту державної служби від часів Київської Русі до наших днів, окремими аспектами функціонування держслужби в умовах децентралізації,  а також перспективами подальшого реформування її відповідно до принципів публічного врядування. Окрім того, присутні мали можливість обговорити проблемні питання, що виникають у ході впровадження нового законодавства про державну службу, практичні аспекти його застосування в органах місцевої влади, шляхи та перспективи підготовки публічних управлінців відповідної професійної компетенції.