23.06.2018 — 12:55

Понінківська картонно-паперова фабрика планує реконструкцію очисних за 16 млн. грн.

Про це йшлося під час спільного засідання комісії ТЕБ та НС двох областей під керівництвом голови Хмельницької облдержадміністрації Вадима Лозового та голови Житомирської облдержадміністрації Ігоря Гундича.

На порядку денному було єдине питання – про стан виконання протокольних рішень: спільного засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо здійснення заходів направлених на запобігання забрудненню річок Хомора і Случ.

Участь у засіданні взяли члени обласних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Хмельницької та Житомирської областей, голова Полонської районної адміністрації, голови об’єднаних територіальних громад, керівники підприємств Полонського району, керівники силових структур, окремих структурних підрозділів Хмельницької та Житомирської облдержадміністрацій.

Розпочинаючи засідання, голова адміністрації Вадим Лозовий зауважив, що на сьогодні забруднення річки Хомора залишається болючою проблемою і спонукає до рішучих та скоординованих дій.

«З часу проведення спільного засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій пройшов рік, але питання актуальності не втратило, тому я ініціював проведення позачергового саме спільного засідання регіональних комісій ТЕБ і НС двох областей», – відмітив Вадим Миколайович.

Голова адміністрації висловив бажання, аби фахівці представили на розгляд присутніх детальний звіт про виконану за цей період роботу, досягненні результати, а головне про ті заходи, які залишились невиконаними, причини їх невиконання, та що необхідно зробити для виправлення ситуації з конкретними термінами їх виконання.

Кожен з учасників засідання та громадськість мали можливість висловити свої пропозиції з цього питання.

За результатами розгляду порядку денного комісії було відзначено недостатню роботу щодо забезпечення дотримання природоохоронного законодавства та належної очистки стічних вод ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та КП «Полонне тепловодопостачання».

Також відмічається бездіяльність управління екології та природних ресурсів Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації щодо забезпечення екологічної безпеки в частині запобігання забруднення водних об’єктів та неналежного контролю за виконанням попереднього протокольного рішення.

Крім того, учасники зібрання визнали незадовільною роботу управління житлово–комунального господарства Хмельницької обласної державної адміністрації щодо забезпечення належної роботи очисних споруд та проведення їх реконструкції.

«Сьогодні ми обговорили проблемні питання, почули шляхи та терміни їх вирішення. Відтак, усі пропозиції будуть викладені в протокольному рішенні сьогоднішнього спільного засідання, а виконання доручень взяті під мій особистий контроль», – підсумував очільник області.

Після засідання, Вадим Лозовий та Ігор Гундич разом з керівництвом фабрики поспілкувалися із громадськістю.

Так, керівник підприємства Сергій Прудкий поінформував жителів Понінки про те, що планує реконструювати очисні споруди. Вартість робіт становитиме понад 16 млн. гривень.