04.07.2018 — 16:35

Тренування ланки цивільного захисту міста Хмельницького та Хмельницького району при виникненні надзвичайної ситуації на території військової частини А – 3013

Відповідно до доручення Прем’єр – міністра України, сьогодні  під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області та ланок Хмельницької міської та Хмельницького району у разі виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А –3013.

Основними навчальними цілями тренування були: вдосконалення злагодженості та оперативності в роботі керівного складу, органів управління та сил цивільного захисту, підвищення їх готовності до виконання заходів з евакуації населення із зони можливого ураження внаслідок виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А–3013, а також життєзабезпечення евакуйованого населення, практичне відпрацювання заходів з оповіщення, евакуації, розміщення евакуйованого населення та забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку в евакуйованих населених пунктах.

До проведення тренування залучалися начальники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту Хмельницької області, керівники територіальних органів центральних органів виконавчої влади у Хмельницькій області, комісії з питань евакуації та ТЕБ і НС Хмельницької облдержадміністрації, м.Хмельницького та Хмельницького району, управління з питань цивільного захисту Хмельницької облдержадміністрації, Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області та його структурні підрозділи, навчально – методичний центр   цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у Хмельницькій області, комісії з питань евакуації та евакуаційні органи Чорноострівської ОТГ Хмельницького району, евакуаційні органи міста Хмельницького, голови Чорноострівської, Олешинської об’єднаних територіальних громад, голови Малашовецької, Шаровечківської сільських рад.

Фахівці військової частини А–3013 ознайомили учасників тренування з будовою, характеристиками артилерійських боєприпасів та реактивних снарядів, можливими наслідками, що можуть бути завданими під час їх неконтрольованої детонації та розльоту.

Фахівці Центру «УОС-ДМ» ознайомили присутніх з методами та засобами з утилізації боєприпасів.

В ході тренування практично відпрацьовано питання оповіщення органів управління та населення при виникненні надзвичайної ситуації із залученням регіональної та місцевої систем оповіщення.

Організовано роботу органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області у період підготовки та проведення заходів з евакуації.  Особливу увагу приділено питанню евакуації людей з інвалідністю  та інших мало мобільних груп населення.

Практично відпрацьовано дії з організації роботи та взаємодії комісії з питань евакуації та ТЕБ і НС Хмельницької облдержадміністрації, комісії з питань евакуації та ТЕБ і НС міста Хмельницького і Хмельницького району з використанням скайп-зв’язку.

Розгорнуто та організовано роботу збірних пунктів евакуації на базі Хмельницької ЗОШ №20 та в селі Грузевиця Хмельницького району. Практично відпрацьовано заходи з забезпечення евакуаційних перевезень комунальним транспортом загального користування на межі 5.0 км зони ураження. Організовано евакуацію з місць проживання осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення спеціальним та пристосованим транспортом із закріпленими працівниками соціального захисту. Для життєзабезпечення евакуйованого населення розгорнуто приймальний пункт евакуації на базі Хмельницької ЗОШ №29, де організовано надання медичної та психологічної допомоги.

Піротехнічною групою АРЗ СП ГУ ДСНС в області організовано роботи з розвідки маршрутів евакуації.

Працівниками ГУ НП в області відпрацьовано заходи щодо забезпечення публічної безпеки та організації роботи блок – постів, охорони громадського порядку, організації обліку транспорту та населення, що виїжджало.

За підсумками тренування встановлено, що органи управління та сили цивільного захисту області здатні виконувати завдання за призначенням.