12.07.2018 — 12:21

Управління Держпраці: відновлено права працівника, який проходить військову службу за контрактом

До Управління Держпраці у Хмельницькій області звернувся громадянин, якого звільнили із займаної посади у зв’язку з підписанням контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України.

У ході інспекційного відвідування інспекторами праці підтверджено, що дійсно адміністрацією ТОВ «Cтарокостянтинівська меблева фабрика» звільнено працівника за п. 3 ч. 1 КЗпП України у зв’язку з підписанням контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України. При цьому, підприємством не взято до уваги той факт, що за працівником мають зберігатися гарантії, передбачені ст.119 Кодексу законів про працю України.

За результатами інспекційного відвідування начальником Управління Держпраці у Хмельницькій області винесено постанову про накладення на ТОВ «Cтарокостянтинівська меблева фабрика» штрафу у розмірі 37 230 грн.

У свою чергу ТОВ «Cтарокостянтинівська меблева фабрика» направлено до суду позовну заяву про визнання протиправними та скасування припису винесеного Управлінням Держпраці та постанови про накладення штрафу.

11 липня 2018 року постановою Хмельницького окружного адміністративного суду підтверджено правомірність дій Управління Держпраці у Хмельницькій області та відмовлено ТОВ «Старокостянтинівська меблева фабрика» у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Інформаційно:
Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до частини третьої статті 119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

За інформацією управління Держпраці у Хмельницькій області