17.07.2018 — 19:30

На впровадження “Нової української школи” Хмельниччина отримала майже 53 млн. грн.

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка та за участю Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич відбулася всеукраїнська селекторна нарада щодо актуальних питань впровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». Від Хмельниччини в нараді взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

Основними питаннями порядку денного були стан використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”, стан виплати освітянам заробітної плати та забезпечення учнів підручниками.

Як наголосив Вячеслав Кириленко, реалізація проекту “Нова українська школа” є одним із пріоритетів Уряду. Уряд виконав покладені на нього завдання у рамках запровадження реформи, зокрема, надав майже 1 млрд. грн. цільової субвенції на обладнання в новій українській школі на засадах співфінансування, ще в квітні ця субвенція пішла на місця. 386,5 млн грн виділено на підвищення кваліфікації вчителів, 163,818 млн грн – на додаткове придбання техніки для початкової школи, 272,382 млн грн – на підручники для 1-го класу, 48,349 млн грн – на навчально-методичну літературу для початкових класів. Тому зараз дуже важливо, щоб свою частину роботи якісно виконала місцева влада. “Питання освоєння цієї субвенції перебуває під пильним контролем Кабінету Міністрів, тому якщо місцева влада не буде виконувати свої зобов’язання, буде жорстка реакція,” – попередив Віце-прем’єр.

Аналізуючи стан освоєння коштів субвенції на реалізацію концепції НУШ, Лілія Гриневич висловила свою стурбованість, оскільки рівень освоєння є недостатнім практично у всіх регіонах. Незважаючи на те, що субвенція була виділена ще у квітні, в окремих областях вона була розподілена лише у червні-липні, що спричинило значну затримку освоєння і ставить питання щодо успішного запуску проекту НУШ з 1 вересня. Також гальмує цей процес недостатня кількість виробничих потужностей на підприємствах України, що може за час, що залишився до початку нового навчального року, забезпечити потребу у нових меблях, обладнанні, тощо.

Міністр наголосила, що діти, які цьогоріч вперше сядуть за парти, та їх батьки вже 1 вересня мають побачити, що проект “Нова українська школа” дійсно працює. Зрозуміло, що зробити абсолютно все, що потрібно до цієї дати неможливо, але роботи мають бути виконані в такому обсязі, щоб можна було розпочати нормальний навчальний процес.

Особливу увагу на нараді приділили аналізу стану виплати заробітної плати, відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення освітянам. Зокрема, наголошено було на недопустимості затримки цих виплат. В’ячеслав Кириленко зазначив, що більшість регіонів, де існує дефіцит коштів, вже провели їх наближення, а Уряд в свою чергу зобов’язується у четвертому кварталі віднайти ресурси для покриття цього дефіциту.

Крім того, під час наради обговорено забезпечення підготовки приміщень закладів освіти до початку навчального року.

Довідково. За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” на Хмельницьку область виділено 52 897,6 тис. грн., із них розподілено – 40697,472 тис. грн. Використання коштів передбачає поряд із освітньою субвенцією сівфінансування та залучення місцевих бюджетів у співвідношенні 70×30 відповідно.

Розподіл коштів у сумі 37 595,3 тис. грн. спрямовуються на закупівлю:
– дидактичних матеріалів (40% від цієї суми з урахуванням кількості класів початкової школи (1-4 класи)) в адміністративній одиниці) — 15 038,12 тис.грн;
– сучасних меблів (40% з урахуванням кількості учнів 1-4 класів) 15 038,12 тис.грн.;
– комп’ютерного обладнання (20% з урахуванням кількості закладів, в яких є початкова школа (1-4 класи)), відповідного мультимедійного контенту для початкових класів – 7 519,06 тис. гривень;
– 5 302,3 тис. грн. на підготовку тренерів та педагогів до роботи в Новій українській школі (курсова підготовка), з них не розподілено (зарезервовано на курсову підготовку) – 12200,128 тис. грн.

Уточнені бюджетні призначення по галузі “Освіта” для закладів освіти обласного підпорядкування (загальноосвітніх шкіл-інтернатів, дитячого будинку, загальноосвітніх санаторних та спеціальних шкіл-інтернатів, спеціалізованих ліцеїв-інтернатів, позашкільних закладів, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників, підготовку фахівців у вищих навчальних закладах комунальної форми власності) на оплату праці з нарахуваннями становлять 250408,8 тис. грн., в тому числі на освітню субвенцію – 146438,1 тис. грн., за рахунок коштів дохідної частини обласного бюджету – 103970,7 тис. грн.

Станом на 01.07.2018 року заробітну плату, враховуючи виплату відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення, працівникам закладів обласного підпорядкування виплачено з дотриманням нормативних актів та в повному розмірі. Кредиторська заборгованість із виплати заробітної плати відсутня.